E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33245
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Mantinieki manto pēc likuma, ja nav mantojuma līguma vai testamenta

J
jautā:
09. jūlijā, 2024
Daina

Labdien! Mans vīrs ir miris. Vīram ir vienīgā māsa, kas nav precējusies un kurai nav bērnu. Šobrīd viņu kopju, bet nedzīvojam kopā. Vīra māsa dzīvo savā sen iegūtajā privātmājā. Man ir pieaugusi meita. Vai es vai mana meita (kundzes brāļameita) var būt vīra māsas likumīgā mantiniece? Vai arī nepieciešams noformēt testamentu? 

A
atbild:
26. jūlijā, 2024
Linda Ņikona
LV portāls

Mantinieki manto pēc likuma, ja nav mantojuma līguma vai testamenta. 

Mantošanas kārtībā izšķir četras likumisko mantinieku šķiras: 

  • pirmā šķirā manto, bez pakāpju tuvuma izšķirības, visi tie mantojuma atstājēja lejupējie, starp kuriem, no vienas puses, un mantojuma atstājēju, no otras puses, nav citu lejupējo, kam būtu tiesība mantot (bērni, mazbērni); 
  • otrā šķirā manto mantojuma atstājēja pēc pakāpes tuvākie augšupējie (māte, tēvs), kā arī mantojuma atstājēja īstie brāļi un māsas un pirms viņa mirušo īsto brāļu un māsu bērni; 
  • trešā šķirā manto mantojuma atstājēja pusbrāļi un pusmāsas un pirms viņa mirušo pusbrāļu un pusmāsu bērni; 
  • ceturtā šķirā manto pārējie pēc pakāpes tuvākie sānu radinieki, neizšķirot pilnīgo radniecību no nepilnīgās. 

Jāuzsver, ka zemākas šķiras mantinieks nemanto, ja savu gribu mantot izteicis kāds augstākas šķiras mantinieks (Civillikuma 404. un 405. pants). 

Ja mantojuma atstājējam nav bērnu, tad atbilstoši Civillikuma 403. pantam un 404. panta 2. punktam manto otrā šķira, kurā atrodas mantojuma atstājēja pēc pakāpes tuvākie augšupējie (māte, tēvs, vecvecāki), kā arī mantojuma atstājēja īstie brāļi un māsas un pirms viņa mirušo īsto brāļu un māsu bērni. 

Tas nozīmē: ja vīra māsai nav laulātā, bērnu, dzīvu vecāku un vecvecāku un jūsu mirušais vīrs bija viņas vienīgais brālis (nav citu brāļu un māsu), kā arī jūsu kopīgā meita ir vienīgais jūsu vīra bērns, tad likumiskā mantiniece būs tikai jūsu meita.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas