E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33398
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja agresīvs kaimiņu suns savā teritorijā uzbrūk kaimiņu kaķim

J
jautā:
23. jūlijā, 2024
Lauris

Labdien! Situācija ir briesmīga, un es nezinu, kā rīkoties. Vakar, sēžot mājas pagalmā, izdzirdēju iekliedzamies kaķi, pēc tam iesmilkstējās suns, tālāk bija vēl divi kliedzieni no kaķa. Pirmais kliedziens bija ļoti skaļš un ilgs, bet otrais – mocību pilns un īss. Sapratu, ka suns kaķīti nokoda, taču sēta ir nožogota ar dzīvžogu un augstiem vārtiem, tādēļ redzēt neko nevarēju. Sievasmāte minēja, ka šis nebūtu pirmais suņa noziegums, no viņa ir cietuši vairāki kaķi. Sievasmāte pašā vakarā saprata, ka, iespējams, kaķītis, bija viņas runcis. Vai tiešām, ja kaķis atradies citā sētā, sunim ir atļauts kādam atņemt dzīvību un likums ir suņa pusē? 

A
atbild:
26. jūlijā, 2024

Mājdzīvnieka īpašnieka pienākumi ir noteikti Dzīvnieku aizsardzības likumā. 

Iegādājoties mājdzīvnieku, dzīvnieka īpašnieks uzņemas atbildību par tā labturības un īpašo turēšanas prasību ievērošanu un veterinārmedicīniskās palīdzības nodrošināšanu un nepieļauj tā klaiņošanu. Ikviena dzīvnieka īpašnieka pienākums ir rūpēties par labvēlīgu sabiedrības attieksmi pret viņa īpašumā esošo dzīvnieku un nodrošināt, lai dzīvnieks netraucētu un neapdraudētu cilvēkus vai citus dzīvniekus.  

Tas nozīmē: kaķa īpašniekam jārūpējas, lai viņa kaķis neklaiņotu svešā teritorijā, savukārt suņa saimniekiem jādomā par to, kā nomierināt vai ierobežot suņa iespējas kaitēt kaķiem. 

Atbilstoši Dzīvnieku aizsardzības likuma 5. un 51. pantā noteiktajam suni par bīstamu var atzīt Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) izveidota suņa uzvedības izvērtēšanas komisija. 

Jūsu situācijā abiem kaimiņiem savstarpēji jāaprunājas un jāvienojas par kopīgiem papildu pasākumiem dzīvnieku (suņa un kaķu) norobežošanai. 

Gadījumā, ja suns turpinās uzbrukt kaķiem, jums ir tiesības izsaukt pašvaldības policiju, kā arī ziņot Pārtikas un veterinārajam dienestam. PVD uzticības tālrunis: 67027402. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas