SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
24. jūlijā, 2024
Lasīšanai: 6 minūtes
1
1

Dokumentus traktortehnikas reģistrācijai vai tās īpašnieku maiņai varēs iesniegt elektroniski

Stājas spēkā 24.07.2024.

FOTO: Paula Čurkste, LETA.

Stājušies spēkā grozījumi Traktortehnikas reģistrācijas kārtībā, nosakot, ka turpmāk no uzskaites noņemta traktortehnika vai tās piekabe ceļu satiksmē var piedalīties piecas, nevis 30 dienas. Izmaiņas regulējumā paplašina digitālo pakalpojumu pieejamību traktortehnikas īpašniekiem no nākamā gada 1. jūlija.

24. jūlijā stājas spēkā grozījumi Traktortehnikas, tās piekabes, maināmās velkamās iekārtas un maināmā tehnoloģiskā agregāta reģistrācijas kārtībā, samazinot laiku, kādā no uzskaites noņemta traktortehnika vai tās piekabe var piedalīties ceļu satiksmē.

“Atbilstoši Ceļu satiksmes likumā noteiktajam turpmāk ar traktortehniku vai piekabi, kas noņemta no uzskaites, ceļu satiksmē varēs piedalīties piecas, nevis 30 dienas, kā noteikumi paredzēja iepriekš. Minētās izmaiņas novērsīs situācijas, kad no uzskaites noņemta tehnika ceļu satiksmē piedalās nesamērīgi ilgi,” informē Zemkopības ministrija (ZM).

Bojātas valsts numura zīmes nomaiņa

Noteikumi līdz šim neparedzēja iespēju atjaunot bojātu valsts reģistrācijas numura zīmi traktortehnikai vai tās piekabei. Tās vietā bija jāsaņem jauns valsts reģistrācijas numurs, līdzīgi kā tas ir gadījumos, kad numura zīme ir nozagta vai pazaudēta.

Ar grozījumiem jaunā redakcijā izteikts noteikumu 58. punkts, nosakot, ka turpmāk varēs atjaunot bojātu valsts numura zīmi un tādēļ nebūs nepieciešams mainīt arī valsts reģistrācijas numuru. “Tādējādi tehnikas īpašniekam mazināsies izmaksas par bojātas valsts numura zīmes nomaiņu,” uzsver Zemkopības ministrija. “Tā kā pēc valsts reģistrācijas numura zīmes bojājuma persona var uzrādīt bojāto numura zīmi un nodot Valsts tehniskās uzraudzības aģentūrā (VTUA), nepastāv risks, ka attiecīgā numura zīme varētu tikt izmantota pretlikumīgiem mērķiem, kā tas varētu būt situācijās, kad numura zīme, piemēram, ir nozagta,” paskaidrots grozījumu anotācijā.

Atvieglo reģistrācijas kārtību

Turpmāk, ja traktortehnikas vai tās piekabes reģistrācijas darbības veiks pilnvarotā persona, atzīmi par pilnvarojumu īpašnieks, valdītājs vai turētājs varēs izdarīt VTUA informatīvajā sistēmā.

Savukārt 2025. gada 1. jūlijā stāsies spēkā vairāki jauni punkti Traktortehnikas reģistrācijas noteikumos, kas paredz iespēju VTUA informatīvajā sistēmā elektroniski:

  • reģistrēt traktortehnikas vai tās piekabes īpašnieka maiņu;
  • iesniegt dokumentus jaunas traktortehnikas vai tās piekabes reģistrācijai; 
  • jaunas traktortehnikas vai tās piekabes tehnisko datu salīdzināšanai sistēmā varēs iesniegt arī tirdzniecības komersants.

Ar grozījumiem noteikts, ka jaunas traktortehnikas un tās piekabes reģistrēšanu īpašnieku vietā VTUA elektroniskajā datubāzē varēs uzsākt tirdzniecības komersants. 

Zemkopības ministrija akcentē, ka tādējādi traktortehnikas un tās piekabju reģistrācija kļūs efektīvāka, jo “nebūs jādodas uz VTUA, lai pārreģistrētu traktortehniku vai tās piekabi, nevajadzēs iesniegt notariāli apliecinātu pilnvaru vai juridiskās personas noformētu rakstveida pilnvaru, lai fiziskā persona varētu pilnvarot citu personu veikt transportlīdzekļa reģistrācijas darbības VTUA, kā arī tirdzniecības komersantiem datu salīdzināšanai vairs nebūs fiziski jāuzrāda attiecīgā traktortehnika vai tās piekabes VTUA, turklāt tiks aktualizēti informatīvajā sistēmā pieejamie dati par reģistrēto traktortehniku un tās piekabēm atbilstoši to faktiskajai eksistencei”.

Noteikumos ietvertas arī citas izmaiņas. Piemēram, tie papildināti ar jaunu 36.1 punktu, kas paredz iespēju pārreģistrēt VTUA informatīvajā sistēmā traktoru, kam piešķirts Eiropas Savienības tipa apstiprinājums un kas CSDD uzturētajā transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā ir reģistrēts kā bezceļu transportlīdzeklis. Arī minētā norma stāsies spēkā 2025. gada 1. jūlijā.

Anotācijā vēstīts, ka personas, kuras savā īpašumā esošo sedlu sēžas lauksaimniecības un mežsaimniecības visurgājēju (ATV), kam piešķirts traktora ES tipa apstiprinājums saskaņā ar regulu Nr. 167/2013, ir reģistrējušas CSDD uzturētajā transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā kā bezceļu transportlīdzekli (kvadriciklu), ar šādi reģistrētu transportlīdzekli līdz šim nevarēja piedalīties ceļu satiksmē.

Konkrētās izmaiņas ir saistītas ar 2023. gada 22. jūnija grozījumiem Ceļu satiksmes likumā, kas paredz: ar B kategorijas mehāniskā transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām atļauts vadīt TR1 kategorijas transportlīdzekli (traktoru, lauksaimniecības pašgājējmašīnu, komunālo mašīnu, universālo pašgājējmašīnu, ekskavatoru, iekrāvēju un speciālo pašgājējmašīnu ar pilnu masu līdz 7500 kilogramiem).

“Tā kā [..] ar B kategorijas mehāniskā transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām pašlaik var vadīt traktortehniku ar pilnu masu līdz 7500 kg, aktualizējies jautājums par tādu sedlu sēžas lauksaimniecības un mežsaimniecības visurgājēju (ATV) pārreģistrāciju informatīvajā sistēmā, kuriem ir piešķirts traktora ES tipa apstiprinājums. Turklāt patlaban faktiski pastāv situācija, ka CSDD uzturētajā transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā kā bezceļu transportlīdzekļi ir reģistrēta traktortehnika (traktori),” uz problēmu norādīts noteikumu projekta anotācijā.

Plašāk par grozījumiem >>

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI