E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33317
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Ja maina apkures veidu

J
jautā:
17. jūlijā, 2024
Diana

Labdien! Kāds balsojums nepieciešams, ja daudzdzīvokļu mājā, kurā ir centrālā apkure, daļa dzīvokļu īpašnieku vēlas ierīkot autonomo apkuri, uzstādot gāzes katlu kopīpašuma telpā? Vai tas ir balsojums 50% + viena balss? Vai arī, kā noteikts Civillikuma 1068. pantā, tā ir visu īpašnieku piekrišana (pozitīvs balsojums paredz, ka īpašnieki piekrīt mājas apgrūtinājumam)? Paldies par atbildi! 

A
atbild:
25. jūlijā, 2024
Inese Helmane
LV portāls
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Gundars Lācis, zvērināts advokāts

Enerģētikas likuma 50. pantā noteikts, ka ēku un būvju īpašniekiem ir tiesības izvēlēties izdevīgāko siltumapgādes veidu. 

Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta otrās daļas 5. punktā noteikts, ka vienīgi dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga pieņemt lēmumu par lietošanas tiesību aprobežojumu noteikšanu, ievērojot normatīvo aktu prasības, tai skaitā par siltumenerģijas, elektroenerģijas un gāzes apgādes iekārtu un ietaišu ierīkošanu, būvniecību vai pārvietošanu. 

Ja māja ir sadalīta dzīvokļu īpašumos, tad, lai ierīkotu gāzes apkuri, nepieciešama puses sapulcē pārstāvēto dzīvokļu īpašnieku piekrišana. 

Ja ēka ir kopīpašums un katram īpašniekam lietošanā ir domājamās daļas, tad, lai ierīkotu cita veida apkuri, vajadzīga visu dzīvokļu īpašnieku piekrišana. 

Apkures veida izvēlē svarīgi ņemt vērā vietējās pašvaldības saistošos noteikumus (ja tādi ir izdoti) par siltumapgādes veida izvēli. Par attiecīgo jautājumu ieteiktu konsultēties vietējā pašvaldībā. 

Vairāk par apkures veida maiņu varat lasīt LV portāla publikācijā šeit.

Labs saturs
saistītie raksti
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas