SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
11. jūnijā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Mājoklis
1
3
1
3

Apsekojot daudzdzīvokļu mājas, būs jāievēro vienots standarts

Stājas spēkā 08.06.2024.

FOTO: Evija Trifanova, LETA.

8. jūnijā stājušies spēkā grozījumi noteikumos par dzīvojamās mājas apsekošanu, tehnisko apkopi un kārtējo remontu, nosakot vienotu obligāti piemērojamo standartu dzīvojamo māju teritorijas, būvkonstrukciju, iekārtu un inženiertīklu vizuālajai apskatei un tehniskajai apkopei.

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 907 “Noteikumi par dzīvojamās mājas apsekošanu, tehnisko apkopi un kārtējo remontu” pieņemti ar mērķi sekmēt efektīvu un drošu dzīvojamo māju uzturēšanu visā to ekspluatācijas laikā.

Regulējuma izmaiņas ir balstītas uz dzīvojamo māju pārvaldīšanas nozares pārstāvju norādītajām problēmām un sniegtajiem ieteikumiem, skaidro grozījumu izstrādātāja – Ekonomikas ministrija.

Līdz šim noteikumi aptvēra vispārējās pamata prasības par dzīvojamās mājas, tajā esošo iekārtu un komunikāciju apsekošanu un tehnisko apkopi, teikts likumprojekta anotācijā.

Savukārt grozījumi paredz, ka daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pārvaldniekiem ir pienākums piemērot standartu LVS 1077:2023 “Dzīvojamo māju teritorijas, būvkonstrukciju, iekārtu un inženiertīklu vizuālā apskate un tehniskā apkope”.

Ekonomikas ministrija uzsver, ka standarta piemērošana veicinās vienotu izpratni un nosacījumus par kārtību un kritērijiem, kas būtu jāievēro, veicot daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas teritorijas, būves pamatkonstrukciju, iekārtu un inženiertīklu vizuālo apskati, tehnisko apkopi un kārtējos remontdarbus, tostarp pēc vētrām, plūdiem, spēcīgiem nokrišņiem un citām dabas stihijām. Standartu ieteicams piemērot arī situācijās, kas nav noteiktas regulējumā.

Standarta piemērošana palīdzēs noteikt vajadzīgo darbu plānus, kas atbildīs faktiskajai situācijai un sekmēs efektīvu un drošu dzīvojamās mājas uzturēšanu (fizisku saglabāšanu) visā tās ekspluatācijas laikā.

Vienota pieeja nodrošinās arī to, ka dzīvojamās mājas finanšu līdzekļi un resursi tiek izlietoti saimnieciski un ekonomiski pamatoti.

Obligāti jāpiemēro no nākamā gada

Grozījumi paredz, ka standarts būs obligāti jāpiemēro no 2025. gada 1. janvāra.

Pārvaldīšanas līgumos, kas tiks noslēgti pēc 2024. gada 1. jūlija, standarta piemērošana tiks iekļauta kā obligāts pienākums. Gadījumos, kad pārvaldīšanas līgumi noslēgti līdz 2024. gada 1. jūlijam, pārvaldnieks būs tiesīgs iegādāties un piemērot standartu, pamatojoties uz Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 10. panta trešo daļu, kas noteic, ka, uzdodot pārvaldniekam pārvaldīšanas uzdevumu, dzīvojamās mājas īpašnieka pienākums ir nodrošināt šā uzdevuma izpildei nepieciešamo finansējumu.

Izņēmums, kad standarts netiek piemērots, iespējams tikai tad, ja dzīvokļu īpašnieku kopība nav nodrošinājusi minētā standarta ieviešanai nepieciešamo finansējumu. Standartu varēs piemērot un tā iegādes izdevumus iekļaut nākamā gada tāmē. Šis nosacījums attiecas arī uz valdījumā nepārņemtajām mājām, kurām piemērojami Ministru kabineta noteikumi Nr. 408 “Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksas aprēķināšanas noteikumi”.

Standarts maksā 44,09 eiro, un tas iegādājams ar vienreizēju pārvaldnieka maksājumu. Izdevumi jāsadala proporcionāli starp visām apsaimniekotajām mājām un tajā esošo dzīvokļu skaitu. Šo summu var iekļaut ikmēneša pārvaldīšanas rēķinā vai nākamā gada tāmē.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI