E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33342
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Kopīpašuma dāvinājums

J
jautā:
19. jūlijā, 2024
Edgars

Labdien! Man ar māsu katram pieder nekustamā īpašuma 1/5 daļa (lauku zeme un māja), kur abi stājāmies mantojumā pēc tēva nāves. Pārējā daļa pieder diviem līdzīpašniekiem, kas nav mūsu asinsradinieki. Nupat uzzināju, ka māsa nopirkusi no līdzīpašniekiem abas daļas (viņa man to pateica), lai gan darījums tika noformēts kā abu līdzīpašnieku dāvinājums māsai. Vai darījums bija jāsaskaņo ar mani kā likumīgo 1/5 daļas īpašnieku? Vai arī pirms darījuma mani bija vismaz jāinformē? 

A
atbild:
22. jūlijā, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Mārtiņš Martinsons, zvērināts advokāts

Saskaņā ar Civillikuma 1072. pantu katram kopīpašniekam ir tiesības tam piederošās kopējās lietas daļas atsavināt pēc saviem ieskatiem. Civillikuma 1073. pants noteiktos gadījumos paredz pirmpirkuma tiesības, bet, vadoties pēc Civillikuma 1073. panta un 2060. panta otrās daļas, pirmpirkuma tiesības nepastāv gadījumā, ja kopīpašuma daļa tiek atsavināta, veicot dāvinājumu. 

Attiecīgi šajā gadījumā, ja vien nepastāv atsevišķas vienošanās starp kopīpašniekiem, kas nosaka papildu pienākumus vai atšķirīgu kārtību, kopīpašniekam, veicot dāvinājumu citam kopīpašniekam, nav pienākuma informēt pārējos kopīpašniekus vai prasīt viņu piekrišanu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas