E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33057
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Bērna tēvam nav jāmaksā uzturlīdzekļi, ja viņš nav ierakstīts bērna dzimšanas apliecībā

J
jautā:
21. jūnijā, 2024
Ginita

Labdien! Pirms astoņiem gadiem bērna tēvam ar tiesas spriedumu tika noteikti bērna uzturlīdzekļu maksājumi 150 eiro apmērā. Tagad ir jāmaksā 210 eiro. Bērna tēvs iebilst, ka nezinot, par ko viņš maksā, un viņam nav kontakta ar bērnu. Ne reizi neesmu liegusi tikties ar bērnu, tomēr viņš uzskata, ka juridiski esmu viņam atņēmusi bērnu, jo viņš kā tēvs nav ierakstīts bērna dzimšanas apliecībā. Tēvs nedēļu pirms dzemdībām aizgāja, tādēļ man, reģistrējot bērnu, bija tēva ieraksta vietā jāliek svītriņa. Tagad viņš vēlas, lai būtu ierakstīts bērna dzimšanas apliecībā, un negrib maksāt uzturlīdzekļus. Samaksājis ir līdz šī gada maijam, nezinu, vai arī turpmāk to darīs. Kā man rīkoties šajā situācijā? Paldies!

A
atbild:
24. jūlijā, 2024
Santa Galiņa
LV portāls
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Agne Upīte, zvērināta advokāte

“Šāda situācija nevar pastāvēt. Ja tēvs nav ierakstīts dzimšanas reģistrā, likumā noteiktā pienākuma uzturēt bērnu viņam nav. Tātad arī tiesas spriedums par uzturlīdzekļu piedziņu nav iespējams,” norāda zvērināta advokāte Agne Upīte 

Līdz ar to situācijas apraksts būtu jāprecizē, jo tiesiski nav iespējams noteikt maksāt uzturlīdzekļus personai, kas nav ierakstīta bērna dzimšanas apliecībā.  

Savukārt, ja vēlaties no bērna tēva saņemt uzturlīdzekļus, vispirms nepieciešams noteikt paternitāti. To var noteikt brīvprātīgi vai arī vēršoties tiesā. Ar prasības pieteikumu par paternitātes noteikšanu tiesā var vērsties gan bērna māte, gan tēvs.  

Saskaņā ar Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 35. panta pirmo daļu dzimšanas reģistra ierakstu papildina ar ziņām par bērna tēvu, ja bērnam paternitāte ir atzīta, noteikta vai ja paternitātes fakts konstatēts Civillikuma 154., 155., 157. un 158. pantā paredzētajā kārtībā. 

Kad paternitāte būs noteikta, saskaņā ar Civillikuma 177. un 179. pantu bērna tēva pienākums būs sniegt bērnam uzturu un īstenot aprūpi, kas ietver arī uzturlīdzekļu maksāšanu. Ja bērna tēvs uzturlīdzekļus nemaksās, būs iespējams vērsties tiesā un uzsākt uzturlīdzekļu piedziņu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas