E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28380
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Vai nerezidentam jāmaksā nodokļi Latvijā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. janvārī, 2023
Līga

Esmu gan Latvijas, gan ASV pilsone. Pastāvīgi dzīvoju un strādāju ASV. Gribu atbraukt padzīvot Latvijā uz vienu mācību gadu, turpinot attālināti strādāt ASV koledžā. Mācību gada beigās atgriezīšos ASV. Visu šo laiku būšu un palikšu ASV nodokļu rezidente un maksāšu ASV nodokļus par naudu, kas nopelnīta, attālināti strādājot. Vai, kādi un cik lieli nodokļi man ir jāmaksā Latvijā par to, ko nopelnu ASV, kamēr dzīvoju Latvijā?

A
atbild:
09. februārī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nerezidenta ar nodokli apliekamie ienākumi ir norādīti likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 3. panta trešajā daļā. Nodokļu nerezidentam, ja Latvijā ienākumi netiek gūti, nav arī nodokļu pienākumu.

Fiziskās personas, ārvalstu nodokļu maksātāji, Latvijas nerezidenti, nodokli Latvijā maksā tikai no Latvijā gūtajiem ienākumiem. Latvijas nodokļu normatīvajos aktos (likumā “Par nodokļiem un nodevām”) ir noteikts, ka nodokļu likumos fiziskā persona tiks uzskatīta par rezidentu, ja:

  • šīs personas deklarētā dzīvesvieta ir Latvijas Republikā;
  • šī persona uzturas Latvijas Republikā 183 dienas vai ilgāk jebkurā 12 mēnešu periodā, kas sākas vai beidzas taksācijas gadā;
  • šī persona ir Latvijas pilsonis, kuru ārvalstīs nodarbina Latvijas Republikas valdība.

Nodokļu rezidences statuss automātiski nemainās, nodokļu piemērošanai tiek vērtēti arī citi kritēriji, kas noteikti Latvijas Republikas un Amerikas Savienoto Valstu Konvencijā par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma nodokļiem.

Nodokļu maksāšanas pienākumus varat noskaidrot savas pastāvīgās dzīves vietas un nodarbinātības valsts nodokļu administrācijā.

Latvijā informāciju par nodokļu jautājumiem var noskaidrot Valsts ieņēmumu dienestā, rakstot uz e-pasta adresi: vid@vid.gov.lv, sazinoties EDS (elektroniskajā deklarēšanas sistēmā), zvanot uz tālruņa numuru: 67120000. Ir pieejams arī atsevišķs tālruņa numurs ārzemēs dzīvojošajiem: +371 67122443.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas