SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
22. augustā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Nodokļi
3
3

Precizēti noteikumi nodokļa maksātāja attaisnotajiem izdevumiem par izglītību un latviešu valodas apguvi

FOTO: Freepik.

Gada ienākumu deklarāciju iesniedz arvien lielāks nodokļu maksātāju skaits. Precizēti un papildināti noteikumi, kādus attaisnotos izdevumus par izglītību nodokļa maksātājs var iekļaut gada ienākumu deklarācijā iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) pārmaksas atgūšanai. Tāpat atļauts deklarēt izdevumus latviešu valodas apguvei arī neformālās izglītības programmā.

Jaunā redakcijā ir izteiktas vairākas normas Ministru kabineta 2001. gada 31. jūlija noteikumu Nr. 336 “Noteikumi par attaisnotajiem izdevumiem par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem” grozījumos, kas iedzīvotājiem dod iespēju līdz ar ikgadējo ienākumu deklarāciju iesniegt apmaksu apliecinošus dokumentus un saņemt pārmaksāto IIN. Jaunās normas stājas spēkā 22. augustā.

Precizēts noteikumu 1.1.1. apakšpunkts, nosakot, ka attaisnotajos izdevumos ietverami izglītības izdevumi par augstākās izglītības un visu pakāpju profesionālās izglītības iegūšanu, kā arī par specialitātes (profesijas, kvalifikācijas vai tās daļas, amata, aroda) iegūšanu valsts akreditētās Latvijas izglītības iestādēs, Eiropas Savienības dalībvalstu un Eiropas Ekonomikas zonas valstu mācību iestādēs vai valsts akreditētos studiju virzienos vai veicot ārpus formālās izglītības sistēmas apgūtās profesionālās kompetences novērtēšanu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Izdevumi par profesionālās kompetences novērtēšanu paskaidroti normatīvā aktā anotācijā: profesionālās izglītības likums paredz iespēju iegūt profesionālo kvalifikāciju, nokārtojot profesionālās kvalifikācijas eksāmenus, kas ir akreditēto profesionālās izglītības iestāžu maksas pakalpojums.

Tāpat noteikumi papildināti ar 1.1.5. apakšpunktu, lai attaisnotajos izdevumos turpmāk varētu ietvert izglītības izdevumus par valsts valodas (latviešu valodas) apgūšanu pie izglītības pakalpojumu sniedzēja, ja tas ir akreditēta izglītības iestāde vai ja tas ir saņēmis atļauju neformālās izglītības programmas īstenošanai.

Ir aptverti visi izglītības pakalpojumu sniedzēji, kas īsteno formālās un/vai neformālās izglītības programmas, paskaidrots grozījumu anotācijā.

Izglītības likums noteic, ka formālās izglītības programmas var īstenot akreditētas izglītības iestādes, savukārt neformālās izglītības programmas – akreditētās izglītības iestādes vai citi izglītības pakalpojuma sniedzēji pēc atļaujas saņemšanas. Atļauju neformālās izglītības programmas īstenošanai izsniedz vai anulē attiecīgās administratīvās teritorijas pašvaldība.

Lai nerastos pārpratumi, noteikumu 5. punktā papildus noteikts, ka izglītības izdevumi neietver izdevumus par pirmsskolas izglītības, pamatizglītības un vidējās izglītības, kas nav profesionālā izglītība, iegūšanu.

Šī arī jau iepriekš piemērotā norma pamatota ar to, ka bērnam ir tiesības uz bezmaksas pirmsskolas sagatavošanu, pamata un vidējo izglītību.

Vēl viens papildinājums noteikumu 8.1 punktā paredz, ka maksātāja attaisnotajos izdevumos par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem turpmāk neietver izdevumus, kurus apmaksājis darba devējs vai apdrošināšanas sabiedrība, kas izveidota un darbojas saskaņā ar apdrošināšanas jomu reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem.

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredzētas nodokļa maksātāja tiesības brīvprātīgi iesniegt gada ienākumu deklarāciju, lai atgūtu no valsts pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli par saviem un savu ģimenes locekļu attaisnotajiem izdevumiem, tajā skaitā izdevumus par izglītību. Gadā var deklarēt ne vairāk par 600 eiro. Ja izdevumi ir lielāki, tad tos pārceļ uz nākamo triju gadu deklarācijām.

Pārmaksu (20%) var saņemt tikai tas, kurš ir maksājis nodokli. Attaisnoto izdevumu kopsumma nevar pārsniegt 50% no gada apliekamajiem ienākumiem, kā arī nevar pārsniegt konkrētajā gadā samaksāto nodokli.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI