SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
07. septembrī, 2021
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Nodokļi
11
11

Bērnu interešu izglītība un izdevumi, par kuriem var atgūt pārmaksāto nodokli

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ja bērns apmeklē interešu izglītības programmas maksas nodarbības izglītības iestādē vai licencētā programmā, vecāki, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, var atgūt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli par šiem (attaisnotajiem) izdevumiem.

FOTO: Freepik

Sākoties jaunajam mācību gadam, kā arī dažādām interešu nodarbībām, Valsts ieņēmumu dienests atgādina, ka, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, vecāki vai citi ģimenes locekļi var atgūt daļu pārmaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa arī no tās summas, kura gada laikā tiek samaksāta par bērnu (līdz 18 gadu vecumam) interešu izglītību. Izglītības likumā noteikts, kas ir interešu izglītība.

2021. gadā vēl var pagūt iesniegt gada ienākumu deklarāciju par iepriekšējiem trim gadiem, iekļaujot tajā attiecīgajā gadā veiktos maksājumus par izglītību, tajā skaitā bērnu interešu izglītību, ārstniecību un citiem attaisnotajiem izdevumiem.

VID aicina vecākus vai citus ģimenes locekļus arī šogad, maksājot par bērnu interešu izglītību, sakrāt un saglabāt maksājumus apliecinošus dokumentus — čekus, kvītis, internetbankas izdrukas u. c.

Par kādiem pulciņiem var saņemt nodokļa atmaksu

Nodokļa atmaksa pienākas par tiem pulciņiem, kurus piedāvā licencēta izglītības iestāde, kā arī par tiem pulciņiem, kurus piedāvā cita juridiska vai fiziska persona, kas nav reģistrēta Izglītības iestāžu reģistrā un kurai ir pašvaldības izsniegta, speciāla licence pulciņa darbībai.

Informācija par to, vai konkrētā pulciņa organizētājs ir izglītības iestāde, ir pieejama Izglītības iestāžu reģistrā https://viis.lv. Savukārt par pašvaldības izsniegtajām licencēm ir jāinteresējas attiecīgajā pašvaldībā, piemēram, Rīgas pašvaldības interešu izglītības programmu īstenotājiem izsniegtās licences elektroniskā veidā ir pieejamas portālā www.e-skola.lv. Iedzīvotāju ērtībām VID ir apkopojis visu no pašvaldībām pieejamo informāciju savas mājaslapas sadaļā “Pašvaldību izsniegtās licences interešu izglītības programmām”.

Maksājumu apliecinošajā dokumentā obligāti ir jābūt norādītiem:

  • bērna personas datiem (vārds, uzvārds, personas kods), tādējādi apliecinot, ka konkrētais maksājums veikts par bērnu;
  • saņemtā pakalpojuma veidam (pulciņa nosaukums).

Gada ienākumu deklarāciju kopā ar attaisnojuma dokumentiem var iesniegt un attaisnotos izdevumus par bērnu var deklarēt jebkurš ģimenes loceklis – iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājs. 

Attaisnotajos izdevumos par visu veidu izglītību, tajā skaitā interešu izglītību, un ārstnieciskajiem pakalpojumiem, ietveramo izdevumu kopējā summa par vienu bērnu 2020. gadā ir 600 eiro. Iesniedzot gada ienākumu deklarāciju par 2020. gadu, no šādas summas var saņemt iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārmaksu 20 % apmērā, tātad — 120 eiro. Ja gada laikā samaksātā summa par minētajiem izdevumiem būs lielāka par 600 eiro, izdevumu pārsnieguma daļa tiks pārcelta uz nākamajiem trim gadiem. Ja deklarācija tiek iesniegta elektroniski, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu, summas atlikums tiek aprēķināts un pārcelts automātiski.

Mobilā lietotne “Attaisnotie izdevumi” un papildu informācija

Lai gada laikā saņemtie čeki, kvītis un citi maksājumu dokumenti par attaisnotajiem izdevumiem nepazustu, neizbalētu vai citādi neietu zudumā un, sākot ar nākamā gada martu, tos ātri un ērti varētu pievienot gada ienākumu deklarācijai, VID iesaka izmantot bezmaksas mobilo lietotni “Attaisnotie izdevumi”. Tajā pakāpeniski var sakrāt visa gada laikā čeku, kvīšu un citu maksājumu dokumentu fotogrāfijas un to aprakstus. Nākamā gada martā, aizpildot deklarāciju, šie dokumenti jau automātiski būs pieejami VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), un tos varēs ērti pievienot deklarācijai. Bezmaksas mobilā lietotne “Attaisnotie izdevumi” lejupielādēšanai viedtālruņos ir pieejama Google Play un App Store vietnēs. Plašāka informācija par maksājuma dokumentu pievienošanu un nosūtīšanu atrodama VID tīmekļvietnē.

Ja ir jautājumi, iedzīvotāji aicināti zvanīt uz VID Konsultatīvo tālruni (+371) 67120000 vai arī sazināties ar VID, izmantojot EDS sadaļu “Sarakste ar VID”.

Tiesības nodokļu maksātājam atgūt pārmaksāto nodokli par attaisnotajiem izdevumiem interešu izglītības programmu apgūšanai bērniem paredz likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli10. panta pirmās daļas 2. punkts.

Ministru kabineta noteikumos Nr. 336 “Noteikumi par attaisnotajiem izdevumiem par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem” noteikts, ka attaisnotajos izdevumos ietverami izdevumi par izglītības un interešu izglītības programmu (saskaņā ar Izglītības likumu) apgūšanu bērniem līdz 18 gadu vecumam.

Kas ir interešu izglītība

Interešu izglītības nodarbības ir visi pulciņi (piemēram, deju pulciņš, koris, foto pulciņš, ģitārspēles apmācības u. c.) un nodarbības sporta centros pedagoga vadībā (kā piemēram, treniņš boksa grupā, peldēšanas apmācības u. c.).

Izglītības likumā noteikts, ka interešu izglītība ir personas individuālo izglītības vajadzību un vēlmju īstenošana, neatkarīgi no vecuma un iepriekš iegūtās izglītības.

  • Interešu izglītība ir brīvprātīga, tās uzsākšanai nav nepieciešama noteiktai izglītības pakāpei atbilstoša izglītība.
  • Izglītības iestādes ir tiesīgas īstenot interešu izglītības programmas bez licences saņemšanas.
  • Interešu izglītības programmas ir tiesīgas īstenot arī citas juridiskas vai fiziskas personas, kuras, pēc attiecīgās licences saņemšanas pašvaldībā, nav reģistrētas Izglītības iestāžu reģistrā.

Lai īstenotu interešu izglītības programmu, izglītības iestādei licence nav nepieciešama.

Ja interešu izglītības programmas īsteno cita fiziska vai juridiska persona, nodarbību rīkotājam jāsaņem pašvaldības izsniegta licence interešu izglītības programmas īstenošanai. Licencē jābūt norādītiem: pulciņa mērķauditorijai (piemēram, bērni no 5 līdz 10 gadiem), nodarbību veidam (peldēšanas apmācības), derīguma termiņam. Informāciju par interešu izglītības programmām izsniegtajām licencēm var iegūt pašvaldībā, kurā tiek rīkotas nodarbības.

Plašāk par interešu izglītību ir skaidrots Izglītības kvalitātes valsts dienesta vietnē.

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI