E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33679
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Dzīvesvietas deklarēšanas kritērijs atbrīvojumam no kapitāla pieauguma nodokļa

J
jautā:
23. augustā, 2024
Alesja

Es pārdevu nekustamo īpašumu, kas man piederēja 14 gadus (no 2009. līdz 2024. gadam.) Biju deklarēta šajā īpašumā no 1986. līdz 2020. gadam. Pārdošanas dienā tas nebija mans vienīgais īpašums. Likumā ir paredzēts punkts: “Nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta.” Vai tas attiecas uz pēdējiem 60 mēnešiem no dienas, kad īpašums ir reģistrēts uz jaunu īpašnieku, vai uz jebkuriem 60 mēnešiem no dienas, kad īpašums reģistrēts manā īpašumā? 

A
atbild:
28. augustā, 2024
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Ministru kabineta 2010. gada 21. septembra noteikumu Nr. 899 “Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normu piemērošanas kārtība” 45. punkts noteic, ka, piemērojot likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9. panta pirmās daļas 33. punktu, tajā minētais laikposms, kad nekustamais īpašums bijis personas deklarētā dzīvesvieta (12 mēneši), ir jebkuri 12 mēneši pēdējo 60 mēnešu laikā līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai. 

Ja fiziskā persona pārdod nekustamo īpašumu, kurš ir īpašumā vismaz 60 mēnešus un kurš vismaz 12 mēnešus pēc kārtas pēdējo 60 mēnešu laikā līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir fiziskās personas deklarētā dzīvesvieta, tad gūtais ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli nav apliekams. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas