E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19369
Lasīšanai: 3 minūtes
9
9

Vai 2007. gadā izdota būvatļauja ir derīga

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. februārī, 2020
māris

Vai būvatļauja, kas izdota 2007. gadā, vēl ir derīga, vai arī tā jāpagarina? Būvniecība vēl nav pabeigta. Nekustamais īpašums nav reģistrēts zemesgrāmatā. Vai būvatļauju varu nodot citai personai, ja par to ir noslēgta rakstiska vienošanās?

A
atbild:
18. februārī, 2020
Rīgas pilsētas būvvalde
Dace Skalbe, Būvniecības kontroles pārvaldes Būvniecības tiesību izvērtēšanas nodaļas vadītāja, galvenā juriskonsulte

Atbilstoši Ministru kabineta 19.08.2014. noteikumu Nr. 500 “Vispārīgie būvnoteikumi” (turpmāk – VBN) 130. punktam būvniecības ierosinātājs iesniedz iesniegumu par izmaiņām būvatļaujā, ja mainās būvdarbu veicējs, būvdarbu vadītājs, būvuzraugs vai autoruzraugs. Ja mainās būvniecības ierosinātājs, iesniegumu par izmaiņām būvatļaujā iesniedz jaunais būvniecības ierosinātājs.

Savukārt VBN 171. punkts noteic, ka objektiem, kuru būvdarbi ir likumīgi uzsākti līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai, kuru projekta risinājumi atbilst attiecīgā laikposmā piemēroto normatīvo aktu prasībām un kuriem nepieciešams pagarināt vai atjaunot būvatļauju, būvvalde pagarina būvatļaujas derīguma termiņu līdz laikam, kas nepārsniedz būvatļaujā norādīto maksimālo būvdarbu veikšanas ilgumu. Ja būvatļaujā nebija norādīts maksimālais būvdarbu veikšanas ilgums, būvvalde būvatļaujā norāda šo termiņu atbilstoši šo noteikumu 80. punktam, skaitot termiņu no šo noteikumu spēkā stāšanās dienas.

Papildus jāvērš uzmanība, ka būvatļaujas derīguma termiņš ir laiks, kurā persona var izmantot tiesības veikt būvdarbus, taču pilnīgi būvatļauja kā tiesību akts savu darbību beidz līdz ar tās atcelšanu vai anulēšanu, vai arī to izpildot – līdz ar ēkas uzbūvēšanu un nodošanu ekspluatācijā (Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamenta 27.08.2007. lēmums lietā Nr.SKA-495/2007).

Ņemot vērā iepriekš minēto, 2007. gadā izdota būvatļauja ir derīga. Lai turpinātu būvniecību, Jums jāvēršas pašvaldības būvvaldē ar lūgumu pagarināt būvatļaujas derīguma termiņu, un būvvalde tajā noteiks maksimālo būvdarbu veikšanas ilgumu, proti, līdz 01.10.2022. Tāpat jums ir tiesības lūgt pārreģistrēt būvniecības procesa dalībniekus. Pārreģistrējot būvniecības ierosinātāju, jāņem vērā, ka atbilstoši VBN 3.1. apakšpunktam būvniecību var ierosināt zemes vai būves īpašnieks vai, ja tāda nav, – tiesiskais valdītājs (arī publiskas personas zemes vai būves tiesiskais valdītājs) vai lietotājs, kuram ar līgumu noteiktas tiesības būvēt.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas