E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33341
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Kā atsavināt jebkuru nekustamo īpašumu

J
jautā:
19. jūlijā, 2024
Laura

Labdien! Vai ir iespējams pārdot/dāvināt/pārrakstīt vienu nekustamo īpašumu (saimniecības ēku), ja tas pašlaik pieder zemnieka saimniecībai, ievērojot apstākli, ka zemnieka saimniecība ir nedalāma? Ja ne, tad kā iespējams pārdot kādu atsevišķu kustamo vai nekustamo mantu, kas pašlaik ir ZS īpašumā? 

A
atbild:
22. jūlijā, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Annija Švemberga-Streikiša, zvērināta advokāte

Atbildot uz jūsu jautājumu, jānorāda uz vairākām atsevišķām lietām. 

Pirmkārt, atsavināt jebkuru nekustamo īpašumu (neatkarīgi no tā īpašnieka tiesiskā statusa) var tad, ja šis īpašums ir reģistrēts atsevišķā zemesgrāmatu nodalījumā, piemēram, saimniecības ēka visdrīzāk nav reģistrēta kā patstāvīgs īpašuma objekts.  

Dažos gadījumos ēkas mēdz būt reģistrētas atsevišķā zemesgrāmatu nodalījumā, taču tas ir samērā reti. Ja ēka ir reģistrēta kāda īpašuma sastāvā kopā ar zemi, tad pastāv divas iespējas:  

  • sadalīt īpašumu divos patstāvīgos īpašumos, proti, izdalīt šo saimniecības ēku, kopā ar zem tās un ap to esošo zemesgabalu atbilstoši pašvaldības teritorijas plānojumā atļautajam atdalīšanas veidam, un tad šo atsevišķo īpašumu pārdot;  
  • pārdot esošā īpašuma domājamo daļu un noslēgt lietošanas kārtības līgumu. Šajā gadījumā veidosies kopīpašums, kas rada attiecīgus iespējamus sarežģījumus nākotnē.

Otrkārt, likuma “Par individuālo (ģimenes) uzņēmumu un zemnieka vai zvejnieka saimniecību” 10. pantā noteikts, ka zemnieka saimniecības mantu veido individuālā zemnieka saimniecības īpašnieka manta. Tas nozīmē, ka zemnieku saimniecības manta nav atdalāma no tās īpašnieka mantas.  

Rīcība ar zemnieka saimniecības mantu notiek saskaņā ar iepriekšminēto likumu, Civillikumu un zemnieka saimniecības statūtiem. Līdz ar to, ja nepastāv kādi īpaši ierobežojumi vai aizliegumi (piemēram, ķīla un ar to saistīts aizliegums vai kopīpašuma līgumā vai citā līgumā pielīgts aizliegums, vai citi ierobežojumi), tad mantu var pārdot saskaņā ar Civillikuma noteikumiem, to pienācīgi noformējot ar darījuma dokumentiem un grāmatvedības ierakstiem. 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas