E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33415
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Cik bieži jāizved atkritumi

J
jautā:
25. jūlijā, 2024
Irina

Daudzdzīvokļu mājā Jelgavā ir funkcionējošais atkritumu vads. Agrāk mājai bija sētnieks, kurš ikkatru dienu izlaida atkritumus konteinerā, bet tagad pārvaldnieks noslēdzis līgumu ar apsaimniekošanas firmu, kas atsakās veikt šo darbu. Kam ir jāizlaiž atkritumi no vada uz konteineru, kas sakrājas atkritumu vadā? Cik bieži ir jāizlaiž atkritumi, lai neveidotos antisanitāri apstākļi (smaka, prusaki u. c.)? 

A
atbild:
25. jūlijā, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 10. panta otrā daļa nosaka: dzīvojamās mājas īpašnieks uzdod pārvaldniekam pārvaldīšanas uzdevumu, rakstveidā noslēdzot ar viņu dzīvojamās mājas pārvaldīšanas līgumu. Dzīvokļu īpašnieki pārvaldīšanas līgumu slēdz saskaņā ar dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu, kas pieņemts Dzīvokļa īpašuma likumā noteiktajā kārtībā. Noslēgtais pārvaldīšanas līgums ir saistošs ikvienam dzīvokļa īpašniekam. 

Tātad, ja līgumā ir noteikts, ka pārvaldniekam jānodrošina atkritumu izlaišana no vada konteinerā, tas ir viņa pienākums. 

Pašvaldību likuma 4. pants noteic, ka viena no pašvaldības autonomajām funkcijām ir organizēt iedzīvotājiem ūdenssaimniecības, siltumapgādes un sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus, neatkarīgi no tā, kā īpašumā atrodas dzīvojamais fonds. 

Atkritumu apsaimniekošanas likums paredz, ka sadzīves atkritumu izvešanas biežumu nosaka katra Latvijas pašvaldība savos saistošajos noteikumos. Tādējādi tas, cik bieži ir jāizved atkritumi no daudzdzīvokļu namiem, ir noteikts pašvaldību saistošajos noteikumos.  

Piemēram, Rīgas domes saistošajos noteikumos Nr. 87 “Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rīgas pilsētā” ir noteikts, ka minimālais atkritumu izvešanas biežums daudzdzīvokļu mājām ir viena reize nedēļā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas