E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33156
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Ar nodokli apliekamā pakalpojumu vērtība

J
jautā:
02. jūlijā, 2024
Diāna

Labdien! Paskaidrojiet, lūdzu, vai namu apsaimniekotāja rīcība ir likumīga! Saņēmām no namu apsaimniekotāja aktu par 2024. gada jūnijā izpildītajiem darbiem. Aktā ir rakstīts: 1. darbs (apraksts), kopā ar ekspluatāciju: summa; 2. materiāli (apraksts), kopā ar palīgmateriāliem: summa; 3. transports (apraksts), kopā: summa; 4. pēc tam: virsizdevumi  10%, sociālais nodoklis darbam23,59%, kopā: summa un 21% PVN; 5. pavisam kopā apmaksai ar PVN: summa. Vai ir likumīgi aktā rakstīt un ieskaitīt sociālo nodokli darbam (23,59%) un aprēķināt PVN 21% kopsummai ar darbu, materiāliem, nodokli? 

A
atbild:
23. jūlijā, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Līga Sileniece, zvērināta advokāta palīdze

Pievienotās vērtības nodokļa (turpmāk – PVN) aprēķināšanas kārtību nosaka Pievienotās vērtības nodokļa likums. Minētā likuma 5. panta 1. daļas otrais punkts noteic, ka ar PVN apliekama pakalpojumu sniegšana par atlīdzību. Apsaimniekotāja veiktie remontdarbi ir pakalpojumu sniegšana par atlīdzību.   

Ar nodokli apliekamā pakalpojumu vērtība ir atlīdzība par sniegtajiem pakalpojumiem (PVN likuma 34. panta 1. daļa). Pakalpojuma vērtībā ietilpst visas izmaksas, kā arī visi saskaņā ar normatīvajiem aktiem par šā pakalpojuma sniegšanu maksājamie nodokļi, nodevas un citi obligātie maksājumi (PVN likuma 34. panta 1. daļa).  

Tādējādi apsaimniekotājam tāmē jānorāda visu pozīciju izmaksas pilnā apmērā, jo tās veido sniegtā pakalpojuma vērtību. Pilnai pakalpojumu vērtībai aprēķināms PVN.    

Jāņem vērā: ja veikti būvdarbi, uz pakalpojumiem attiecināms īpašs PVN piemērošanas režīms (PVN likuma 142. pants).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas