E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31838
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Vai parādnieks var mainīt tiesu izpildītāju

J
jautā:
14. februārī, 2024
Jurijs

Labdien! Vai man ir tiesības nomainīt tiesu izpildītāju? Jo viņš strādā vairāk nekā 100 km attālumā no manas pilsētas un man nesanāk ar viņu normāli komunicēt.

A
atbild:
20. februārī, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Civilprocesa likumā (CPL) parādniekam nav dotas tiesības mainīt tiesu izpildītājus, kas īsteno parāda piespiedu piedziņas procesu. 

CPL 549. pants noteic, ka tiesu izpildītāju, kas izpildīs tiesas nolēmumu par parāda piespiedu piedziņu, izvēlas kreditors (piedzinējs) un parādnieka dzīvesvieta ir konkrētā tiesu izpildītāja apgabaltiesas darbības teritorijā.

“Tiesu izpildītājs uzsāk izpildu darbības pēc piedzinēja rakstveida pieteikuma un likumā noteiktajos gadījumos pēc Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes, atbildīgās iestādes vai pēc tiesas iniciatīvas, pamatojoties uz izpildu dokumentu.

Tiesu izpildītājam jāpieņem izpildei izpildu dokuments, ja parādnieka dzīvesvieta (juridiskajām personām juridiskā adrese), mantas atrašanās vieta vai darbavieta ir tiesu izpildītāja amata vietai noteiktajās robežās (iecirknī). Tiesu izpildītājs var pieņemt arī citus izpildu dokumentus, kuru izpilde veicama tās apgabaltiesas darbības teritorijā, pie kuras viņš pastāv.”

Savukārt CPL 550.pants noteic, ka “noraidījumu tiesu izpildītājam, iesniedzot viņam rakstveida pieteikumu, var pieteikt piedzinējs vai parādnieks, ja ir apstākļi, kas rada pamatotas šaubas par tiesu izpildītāja objektivitāti. Pieteikumu tiesu izpildītājs izlemj nekavējoties. Lēmumu, ar kuru pieteikums atstāts bez apmierinājuma, var pārsūdzēt rajona (pilsētas) tiesā pēc tiesu izpildītāja amata vietas. Sūdzības iesniegšana neaptur izpildu darbības.”

Sazināties ar tiesu izpildītāju parāda piedziņas laikā ir CPL noteikts parādnieka pienākums, un tiesu izpildītāji ir elastīgi komunikācijā ar saviem klientiem. Jums ir tiesības ar tiesu izpildītāju sazināties gan e-pastā, gan telefoniski, gan klātienē.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas