E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33413
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kā rīkoties, ja piedziņa vērsta gan uz darba samaksu, gan naudas līdzekļiem bankas kontā

J
jautā:
25. jūlijā, 2024
Jānis

Labdien! ZTI vienlaikus ir nosūtījis rīkojumu darba devējam par ieturējumu veikšanu, nobloķējis bankas kontu un veic ieturējumus no . Bankas kontā saņemu darba samaksu no darba devēja. Sanāk, ka ieturējumi tiek veikti dubultā. Rezultātā man nav iespējas veikt pārskaitījumu bijušajai sievai pēc tiesas lēmuma par uzturlīdzekļiem nepilngadīgam bērnam, jo palieku bez ienākumiem. Uzrakstīju iesniegumu ZTI atbloķēt kontu vai atsaukt rīkojumu no darba devēja, taču ZTI atbildēja, ka to nedarīs, jo viņai esot tiesības veikt ieturējumus abos veidos. Kur Civillikumā ir atsauce par to, ka ZTI ir tiesības veikt ieturējumus gan no darba samaksas pie darba devēja, gan bankas konta, kas kopā veido 60% no darba samaksas? Uzturlīdzekļus katru mēnesi pārskaitu pats, bet šobrīd man tam nepietiek naudas. Ir tikai viens izpildraksts. Kur var iesniegt sūdzību par ZTI pilnvaru pārkāpumu? 

A
atbild:
01. augustā, 2024

Norādām, ka normatīvais regulējums neaizliedz zvērinātam tiesu izpildītājam nosūtīt rīkojumu gan darba devējam, gan kredītiestādei. 

Vienlaikus informējam, ka Civilprocesa likuma 594. panta 2.1 daļa paredz: ja vienas izpildu lietas ietvaros piedziņa vienlaikus tiek vērsta gan uz darba samaksu un tai pielīdzinātajiem maksājumiem, gan noguldījumiem kredītiestādē, tiesu izpildītājs pēc parādnieka lūguma dod kredītiestādei rīkojumu saglabāt kontā, kurā parādnieks saņem darba samaksu vai tai pielīdzinātos maksājumus, naudas līdzekļus šā panta pirmajā vai otrajā daļā noteiktajā apmērā. Līdz ar to parādniekam ir tiesības lūgt tiesu izpildītāju saglabāt kredītiestādes kontā naudas līdzekļus darba samaksas (pēc ieturējumu veikšanas) apmērā. 

Ja jūsu ieskatā tiesu izpildītājs ir rīkojies prettiesiski, jums saskaņā ar Civilprocesa likuma 632. panta pirmo daļu ir tiesības tiesu izpildītāja darbības sprieduma izpildīšanā vai viņa atteikumu izpildīt kādas darbības, iesniedzot motivētu sūdzību, pārsūdzēt rajona (pilsētas) tiesā pēc tiesu izpildītāja amata vietas 10 dienu laikā no pārsūdzamās darbības izdarīšanas dienas vai dienas, kad sūdzētājam, kuram nav paziņots par izdarāmās darbības laiku un vietu, kļuvis par to zināms. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 128 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas