E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33810
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Reģistri
2
2

Kur noskaidrot, vai mirušais ir vai nav novēlējis mantojumā pensiju 2. līmeņa kapitālu

J
jautā:
04. septembrī, 2024
Jānis

Sveiki! Kā uzzināt, vai mirusī persona bija vai nebija veikusi izvēli par pensijas 2. līmeņa mantošanu? 

A
atbild:
06. septembrī, 2024
Linda Ņikona
LV portāls

Saskaņā ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) sniegto informāciju mantinieki bieži neizrāda interesi par mirušo pensiju 2. līmeņa dalībnieku novēlētajiem uzkrājumiem. 

No 2020. gada 1. janvāra līdz 2023. gada 31. decembrim par minētajiem uzkrājumiem nav interesējušies vairāk kā tūkstotis mirušo iespējamo mantinieku. 

Ja mantinieki nav informēti par mirušā novēlējumu un mantojuma lietu pie notāra nav paredzēts atvērt, tad noskaidrot, vai mirušais ir atstājis mantojumā pensiju 2. līmeņa kapitālu, var VSAA. Tas attiecas uz gadījumiem, kad mirušais: 

  • dzimis pēc 1951. gada 2. jūlija; 
  • ir bijis pensiju 2. līmeņa dalībnieks; 
  • miris pēc 2020. gada 1. janvāra un nāves dienā viņam nav bijusi piešķirta vecuma pensija. 

Tātad pārliecināties par mirušā iespējamo mantojumā novēlēto pensiju 2. līmeņa kapitālu var, sazinoties ar VSAA pa telefonu 64507020, rakstot e-pastu uz konsultacijas@vsaa.gov.lv vai vēršoties personīgi jebkurā VSAA klientu apkalpošanas centrā. 

Mantojamo pensiju 2. līmeņa kapitāla daļu mantinieki var pieprasīt 10 gadu laikā no mirušās personas nāves dienas. Sīkāku informāciju var atrast šeit. 

Papildus norādām, ka VSAA, ņemot vērā mirušā pensiju 2. līmeņa dalībnieka izteikto izvēli, fondētās pensijas kapitālu izmaksā mantiniekiem Civillikuma noteiktajā kārtībā pēc mantojuma apliecības un iesnieguma saņemšanas VSAA. Mantoto pensiju 2. līmeņa kapitālu VSAA pārskaita uz mantinieka/mantinieku kredītiestādes kontu. 

Civillikuma kārtībā mantojamo kapitālu VSAA aprēķinās pēc mantojuma apliecības un mantinieku iesnieguma saņemšanas no zvērināta notāra. Izmaksājamo kapitālu aprēķinās šādi:   

  • 80% no pensiju 2. līmeņa kapitāla, kas uzkrāts līdz 2019. gada 31. decembrim (20% VSAA pārskaitīs valsts pensiju speciālajā budžetā, un tie tiks izmantoti pensiju izmaksai pašreizējiem pensionāriem); 
  • 100% no pensiju 2. līmeņa kapitāla, kas uzkrāts no 2020. gada 1. janvāra. 

Mantinieku darbību secība, atbildes uz jautājumiem un cita informācija ir izklāstīta VSAA tīmekļvietnē šeit. 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 119 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas