E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31577
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Vai jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis, pārdodot vienu no diviem nekustamajiem īpašumiem

J
jautā:
18. janvārī, 2024
Māra

Vēlos pārdot pēc tēva nāves 2008. gadā likumiski mantoto nekustamo īpašumu, kurā pēc mantojuma reģistrēšanas zemesgrāmatā (2008) neesmu bijusi deklarēta (bet esmu tur bijusi pierakstīta kā bērns no 1970. līdz 1984. gadam, tēvs īpašumu zemesgrāmatā reģistrēja 1970. gadā). Ar gūtajiem ienākumiem no mantojuma pārdošanas tiks nodzēsts hipotekārais kredīts īpašumam, kurā es dzīvoju un visu laiku esmu bijusi deklarēta un kurš turpinās būt mans vienīgais īpašums. Mani ir divi jautājumi: vai es varu piemērot atbrīvojumu no kapitāla pieauguma nodokļa nomaksas? Ja uz mani attiecas pienākums maksāt kapitāla pieauguma nodokli, vai es varu nodokļa aprēķinā kā izdevumus iekļaut summu hipotekārā kredīta dzēšanai?

A
atbild:
20. janvārī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas nosaka, no nekustamā īpašuma atsavināšanas cenas atņemot iegādes vērtību un nekustamajā īpašumā veikto ieguldījumu vērtību nekustamā īpašuma turēšanas laikā. Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir paredzēti arī gadījumi, kad fiziskās personas ienākumu no nekustamā īpašuma atsavināšanas neapliek ar nodokli:

  • ja pārdod nekustamo īpašumu, kurš ir īpašumā vismaz piecus gadus un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas šajā piecu gadu periodā nekustamajā īpašumā ir deklarētā dzīvesvieta;
  • ja nekustamais īpašums īpašumā ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz atsavināšanas dienai bijis vienīgais nekustamais īpašums;
  • ja nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā vienīgais nekustamais īpašums un ienākumu no tā pārdošanas no jauna iegulda funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma pārdošanas vai arī pirms nekustamā īpašuma pārdošanas.

No situācijas izklāsta saprotams, ka jums divi īpašumi ir jau ilgāku laiku, līdz ar to arī nodokļa atbrīvojuma kritēriji par vienīgo īpašumu nav piemērojami.

Ja kredīts būtu atsavināmajam ienākumam, tad par kredīta procentiem varētu samazināt no šī īpašuma pārdošanas gūto ar nodokli apliekamo ienākumu, jo nekustamā īpašuma iegādes vērtībā iekļauj arī samaksātos procentu maksājumus par kredītu attiecīgā nekustamā īpašuma iegādei, ja dokumentāri apliecināta informācija ļauj identificēt kredīta un nekustamā īpašuma iegādes saistību. Atsavināta īpašuma apliekamā ienākuma samazināšanai nevar iekļaut izdevumus cita īpašuma kredīta dzēšanai.

Ja ir paredzēts nekustamo īpašumu pārdot, vēl pirms darījuma par nodokļa piemērošanu un arī par iegādes vērtības noteikšanu mantotajam īpašumam jākonsultējas Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas