SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
26. jūnijā, 2024
Lasīšanai: 17 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Īpašumtiesības
4
4

Noteikts termiņš, kādā par valsts līdzekļiem uzmērāmās zemes lietotāji varēs izmantot savas tiesības

FOTO: Evija Trifanova, LETA.

Lai ātrāk noslēgtu zemes vienību kadastrālo uzmērīšanu par valsts budžeta līdzekļiem, Valsts zemes dienests (VZD) jūnija sākumā oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” publicēja sarakstus, kuriem zemes lietotājiem ir jānokārto dokumenti, lai to veiktu. Ja tas netiks izdarīts noteiktajā termiņā, minētās tiesības veikt zemes vienību kadastrālo uzmērīšanu par valsts budžeta līdzekļiem tiks zaudētas.

īsumā
  • Zemes kadastrālās uzmērīšanas par valsts budžeta līdzekļiem nodrošināšana ir viens no zemes reformas uzdevumiem.
  • Par valsts budžeta līdzekļiem uzmērāmās zemes sarakstā šobrīd ir 1640 zemes vienību.
  • 1165 zemes vienībām jeb 71% gadījumu VZD nav zināms zemes lietotāja mantinieks. Problēmas rada arī tie zemes lietotāji, kuru deklarētās adreses nav zināmas.
  • Ar grozījumiem MK noteikumos ir noteikti termiņi, kādos personām, kas pretendē uz zemes kadastrālo uzmērīšanu par valsts budžeta līdzekļiem, ir jāiesniedz visi nepieciešamie dokumenti VZD.
  • Oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” ir publicēti paziņojumi iesniegt dokumentus 1205 zemes vienību lietotājiem zemes kadastrālajai uzmērīšanai par valsts budžeta līdzekļiem.
  • Ja noteiktajā termiņā tas netiks izdarīts, zemes vienības no saraksta tiks izslēgtas un tās vairs nevarēs uzmērīt par valsts budžeta līdzekļiem.
  • Noteiktos gadījumos zemes lietotāji var lūgt VZD pagarināt mantojumu vai radniecību apliecinošo dokumentu iesniegšanas termiņu. 
  • Informāciju par izslēgtajām zemes vienībām VZD paziņos zemes lietotājam. Ja VZD nebūs zināma zemes lietotāja deklarētā dzīvesvietas vai oficiālā elektroniskā adrese, par to paziņos publikācijā oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.
  • Saglabājot esošo valsts finansējuma apjomu, VZD plāno, ka par valsts budžeta līdzekļiem veicamie zemes kadastrālās uzmērīšanas darbi tiks pabeigti līdz 2027. gadam.

Zemes kadastrālās uzmērīšanas par valsts budžeta līdzekļiem nodrošināšana ir viens no zemes reformas uzdevumiem, kas tika uzsākts ar mērķi atjaunot taisnīgumu un atdot bijušajiem zemes īpašniekiem un viņu mantiniekiem īpašumus, kas tiem Latvijas teritorijā piederēja 1940. gada 21. jūlijā un tika nacionalizēti.

Valsts apņēmās veikt zemes uzmērīšanu par budžeta līdzekļiem gadījumos, kad tā saistīta ar zemes īpašuma tiesību atjaunošanu vai zemes īpašuma kompensēšanu ar līdzvērtīgu zemi bijušajiem īpašniekiem, kuriem pirms padomju okupācijas piederēja zemes īpašums Latvijā, un viņus pārdzīvojušajiem laulātajiem, bērniem un mazbērniem, kā arī politiski represētajiem un personām ar I grupas invaliditāti.

Kārtību un secību, kādā izskatāmi iesniegumi un tiek veikta zemes kadastrālā uzmērīšana par valsts budžeta līdzekļiem, regulē Ministru kabineta noteikumi Nr. 60 “Kārtība, kādā veic zemes kadastrālo uzmērīšanu par valsts budžeta līdzekļiem”.

Sarakstā 1640 vienību

2022. gadā Valsts kontrole publicēja revīzijas ziņojumu “Vai ir sagaidāms, ka zemes reformas īstenošana noslēgsies tuvākajā laikā?”, kurā tā secināja, ka “zemes kadastrālā uzmērīšana par valsts budžeta līdzekļiem notiek ārkārtīgi lēni”.

“Neko nemainot zemes reformas noslēguma jautājumu administrēšanas kārtībā un ik gadu piešķirtajā līdzekļu apjomā zemes uzmērīšanai par valsts budžeta līdzekļiem, zemes reformas pabeigšana var prasīt vēl 20 gadus, un pie šodienas vērtībām zemes reformas noslēguma posma administrēšanai būs nepieciešami vēl vismaz 3,46 miljoni eiro valsts budžeta līdzekļu,” norādīja revīzijas iestāde.

Kopš 2012. gada par valsts līdzekļiem uzmērāmo zemes vienību sarakstu uztur Valsts zemes dienests (VZD). Tas ir pieejams Atvērto datu portālā www.data.gov.lv > “Uzmērāmo zemes vienību saraksts”.

Par valsts budžeta līdzekļiem uzmērāmās zemes sarakstā šobrīd ir 1640 zemes vienību.

“Kaut arī nenozīmīgi, tomēr zemes vienības sarakstā nāk klāt. Pagājušajā gadā tajā tika iekļautas 29 zemes vienības. No tām 21 tādēļ, ka zemes lietotājs pirms uzmērīšanas bija zemi sadalījis, savukārt astoņas saistībā ar atceltajiem iepriekš pieņemtajiem lēmumiem par zemes izslēgšanu no saraksta,” informē VZD Mērniecības un zemes pārvaldības veicināšanas departamenta direktore Judīte Mierkalne.

71% gadījumu nav informācijas par mantinieku

Kāpēc zemes uzmērīšana par valsts budžeta līdzekļiem ilgst tik daudz gadu? “Diemžēl 1165 zemes vienībām jeb 71% gadījumu dienestam nav zināms zemes lietotāja mantinieks,” atklāj J. Mierkalne. “Problēmas rada arī tie zemes lietotāji, kuru deklarētās adreses nav zināmas. Turklāt lietotāji deklarētajā adresē nereti nav sasniedzami, taču bez zemes lietotāja aktīvas līdzdalības zemes uzmērīšana nevar notikt.”

Bieži ir gadījumi, kad personai, kura pretendē uz zemes kadastrālo uzmērīšanu par valsts budžeta līdzekļiem, nav tiesību uz konkrēto valsts pakalpojumu, jo tā jau ir 1940. gadā bijušā zemes īpašnieka mazmazbērns.

Uzmērīšanu kavē arī situācijas, kad zemes komisijas lietā nav atrodami dokumenti, kas apliecinātu personas, kura pretendē uz zemes kadastrālo uzmērīšanu par valsts budžeta līdzekļiem, radniecības pakāpi ar zemes īpašnieku, kam 1940. gada 21. jūlijā piederēja zemes īpašums attiecīgajā pagastā.

Gadījumos, kad tiesības uz zemes īpašuma atjaunošanu piešķirtas vairākām personām, dalība zemes kadastrālās uzmērīšanas darbos jāapliecina visiem zemes koplietotājiem, tomēr privātu iemeslu dēļ kāds no tiem neapliecina savu dalību zemes kadastrālajā uzmērīšanā par valsts budžeta līdzekļiem, tādēļ zemes vienībai tā nav veicama līdz visu zemes koplietotāju piekrišanas saņemšanai.

Kavēšanās zemes uzmērīšanā notiek arī zemes robežu strīdu un tiesvedību dēļ.

Saraksts reizi gadā būs jāpublicē “Latvijas Vēstnesī”

17. maijā stājās spēkā grozījumi MK noteikumos Nr. 60 “Kārtība, kādā veic zemes kadastrālo uzmērīšanu par valsts budžeta līdzekļiem”, kas nosaka stingru kārtību un termiņus, kādos personām, kas pretendē uz zemes kadastrālo uzmērīšanu par valsts budžeta līdzekļiem, ir jāiesniedz visi nepieciešamie dokumenti VZD.

Grozījumi MK noteikumos Nr. 60 galvenokārt veikti, lai rastu risinājumu saziņai ar zemes lietotājiem vai viņu mantiniekiem, par kuriem VZD rīcībā nav informācijas, skaidro J. Mierkalne.

Ja noteiktajā termiņā tas netiks izdarīts, zemi vairs nevarēs uzmērīt par valsts budžeta līdzekļiem.

MK noteikumi Nr. 60 papildināti ar 26.2 punktu, kas VZD paredz jaunu pienākumu – katru gadu 1. augustā iesniegt oficiālajam izdevumam “Latvijas Vēstnesis” sarakstā iekļautās zemes vienības, par kurām VZD rīcībā nav ziņu par mantojuma tiesībās stājušos personu, aicinot mantojuma tiesībās stājušos mantiniekus 90 dienu laikā iesniegt VZD mantojuma tiesības apliecinošu dokumentu un ierosināt datu aktualizāciju kadastra informācijas sistēmā.

Taču, ievērojot, ka sarakstā uzkrājies ievērojams skaits zemes vienību, par kurām VZD rīcībā nav ziņu par mantojuma tiesībās stājušos personu, noteikumu grozījumi paredzēja, ka pirmreizēji VZD informācija par zemes vienībām, par kurām nav ziņu par mantojuma tiesībās stājušajām personām, oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” bija jāiesniedz jau 2024. gada 3. jūnijā.

Latvijas Vēstnesī” ir publicēti paziņojumi iesniegt dokumentus 1205 zemes vienību lietotājiem zemes kadastrālajai uzmērīšanai par valsts budžeta līdzekļiem

Sarakstā ir 1165 zemes vienības. Ar paziņojumu oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” sarakstā iekļauto zemes lietotāju mantinieki tiek aicināti 90 kalendāro dienu laikā no attiecīgā paziņojuma publicēšanas dienas (no 2024gada 6jūnija) iesniegt Valsts zemes dienestā mantojumu apliecinošu dokumentu un iesniegumu ar lūgumu turpināt zemes kadastrālo uzmērīšanu, kā arī ierosināt datu par zemes lietotāju aktualizāciju kadastra informācijas sistēmā.

Pieprasījumā ir piecas zemes vienības, kuru lietotājiem nav zināma ne deklarētā adrese, ne oficiālā elektroniskā, ne cita adrese. Ar paziņojumu oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” sarakstā iekļauto zemes vienību zemes lietotāji tiek aicināti sešu mēnešu laikā no attiecīgā paziņojuma publicēšanas dienas (no 2024gada 6jūnija) iesniegt Valsts zemes dienestā norādīto īpašuma tiesību vai radniecību ar bijušo zemes īpašnieku, kuram 1940. gada 21. jūlijā piederēja zemes īpašums, apliecinošo dokumentu apliecinātās kopijas vai iesniegumu ar lūgumu pagarināt minēto dokumentu iesniegšanu, ja ir ierosināta tiesvedība par radniecības ar bijušo zemes īpašnieku, kuram 1940. gada 21. jūlijā piederēja zemes īpašums Latvijas Republikā, attiecību fakta konstatēšanu, norādot tiesvedības lietas numuru.

Paziņojums ir adresēts 34 zemes vienību lietotājiem, kuriem nav zināma ne deklarētā adrese, ne oficiālā elektroniskā, ne cita adrese un tiek lūgts apliecināt dalību zemes uzmērīšanas darbos. Ar paziņojumu oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” sarakstā iekļauto zemes vienību zemes lietotāji tiek aicināti 90 dienu laikā no attiecīgā paziņojuma publicēšanas dienas (no 2024gada 7jūnija) iesniegt Valsts zemes dienestā parakstītu apliecinājumu par zemes kadastrālās uzmērīšanas darbu izpildi (Ministru kabineta noteikumu Nr. 60 2. pielikums) vai rakstisku lūgumu pagarināt tā iesniegšanas termiņu, norādot pagarinājuma iemeslu (tai skaitā tiesvedības numuru, ja pagarinājuma iemesls ir ierosināta tiesvedība) un datumu, līdz kuram tiek lūgts pagarināt apliecinājuma iesniegšanas termiņu.

Visos trijos sludinājumos ir publicēta informācija par kopumā 1205 zemes vienībām.

Zemes lietotāja rīcība terminētā laikā

  • Zemes lietotāja mantinieki

Regulējums noteic, ka zemes lietotāja mantiniekam 90 kalendāro dienu laikā jāiesniedz VZD mantojumu apliecinošs dokuments un iesniegums ar lūgumu turpināt zemes kadastrālo uzmērīšanu, ierosinot datu aktualizāciju kadastra informācijas sistēmā.

Ja mantinieks nav stājies mantojuma tiesībās uz uzmērāmo zemes vienību un atbilst to personu lokam, kurām tā uzmērāma par valsts budžeta līdzekļiem, viņam 90 kalendāro dienu laikā jāiesniedz VZD iesniegums ar lūgumu pagarināt mantojumu apliecinošo dokumentu iesniegšanas termiņu. Mantojumu apliecinošs dokuments un iesniegums ar lūgumu turpināt zemes kadastrālo uzmērīšanu, ierosinot datu aktualizāciju kadastra informācijas sistēmā, VZD iesniedzams divu gadu laikā.

  • Radniecību apliecinošie dokumenti

Visi VZD pieprasītie radniecību apliecinošie dokumenti zemes lietotājam iesniedzami ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā no pieprasījuma saņemšanas dienas vai attiecīgo dokumentu pieprasījuma publicēšanas dienas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

Ja ir ierosināta tiesvedība radniecības attiecību fakta konstatēšanai, ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā no VZD pieprasījuma saņemšanas dienas jāiesniedz iesniegums VZD ar lūgumu pagarināt radniecību apliecinošo dokumentu iesniegšanu, norādot tiesvedības lietas numuru.

Grozījumi MK noteikumos arī paredz iespēju veikt zemes kadastrālo uzmērīšanu gadījumos, kad kāds no zemes koplietotājiem nav iesniedzis apliecinājumu vai iesniegumu ar lūgumu pagarināt tā iesniegšanas termiņu, ja vismaz viens no zemes koplietotājiem piekrīt veikt zemes kadastrālo uzmērīšanu par valsts budžeta līdzekļiem un segt uzmērīšanas izmaksas to zemes koplietotāju vietā, kuriem uzmērīšana par valsts budžeta līdzekļiem nepienākas.

  • Pieprasījums apliecināt dalību zemes kadastrālās uzmērīšanas darbos

Zemes lietotājiem, kuriem VZD lūdzis apliecināt dalību zemes kadastrālās uzmērīšanas darbos, 45 kalendāro dienu laikā pēc VZD nosūtītā paziņojuma saņemšanas vai 90 kalendāro dienu laikā pēc paziņojuma publicēšanas oficiālajā izdevumā Latvijas Vēstnesis” VZD jāiesniedz aizpildīta un parakstīta MK noteikumu Nr. 60 2. pielikumā ietvertā veidlapa “Apliecinājums par zemes kadastrālās uzmērīšanas darbu izpildi”.

Kādos gadījumos un kādā termiņā izslēgs no saraksta

Ja mantojuma tiesībās stājušais zemes lietotāja mantinieks neiesniegs VZD mantojumu apliecinošu dokumentu vai lūgumu pagarināt mantojumu apliecinošu dokumentu iesniegšanu un neierosinās datu aktualizāciju kadastra informācijas sistēmā 90 kalendāro dienu laikā pēc attiecīgās informācijas publicēšanas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”, zemes vienības no saraksta tiks izslēgtas.

Ja zemes lietotājs iesniegs iesniegumu ar lūgumu pagarināt mantojumu apliecinošu dokumentu iesniegšanu un datu aktualizāciju kadastra informācijas sistēmā, bet nebūs to izdarījis divu gadu laikā pēc attiecīgās informācijas publicēšanas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”, zemes vienības no saraksta tiks izslēgtas.

Zemes koplietošanas gadījumā zemes vienības no saraksta būs izslēdzamas tad, ja neviens no zemes koplietotājiem 45 kalendāro dienu laikā pēc VZD nosūtītā paziņojuma saņemšanas vai 90 kalendāro dienu laikā pēc paziņojuma publicēšanas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” nebūs VZD iesniedzis apliecinājumu vai iesniegumu ar lūgumu pagarināt tā iesniegšanas termiņu.

Tāpat zemes vienības no saraksta tiks izslēgtas, ja to lietotājs 45 kalendāro dienu laikā pēc VZD nosūtītā paziņojuma saņemšanas vai 90 kalendāro dienu laikā pēc paziņojuma publicēšanas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” nebūs iesniedzis VZD aizpildītu un parakstītu apliecinājumu par zemes kadastrālās uzmērīšanas darbu izpildi.

Informāciju par izslēgtajām zemes vienībām VZD paziņos zemes lietotājam. Ja VZD nebūs zināma zemes lietotāja deklarētā dzīvesvietas vai oficiālā elektroniskā adrese, par to paziņos publikācijā oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

 

UZZIŅAI

Kā uzzināt par oficiālajām publikācijām, kuras Tev varētu būt aktuālas?

Oficiālais izdevums “Latvijas Vēstnesis” (vestnesis.lv) piedāvā iespēju katram iedzīvotājam e-pastā saņemt paziņojumu par interesējošo publikāciju tūlītēji pēc tās publiskošanas.

Ērti un vienkārši – pakalpojums SEKO LĪDZI nodrošina plašas atlases iespējas, izmantojot noteiktus atslēgvārdus vai frāzes atbilstoši individuālajām vajadzībām (piemēram, vārds un uzvārds, personas kods vai īpašuma kadastra numurs). Tā iespējams nekavējoties saņemt svarīgu informāciju, ja tā ir ietverta oficiālajā paziņojumā.

Šādi var pierakstīties arī uz ziņām par izsolēm konkrētajā pilsētā, savas pašvaldības noteikumiem, to izmaiņām u. tml.

Plašāk par pakalpojumu >>

Kad uzmērīšanu atliek

Noteikumi paredz, ka zemes uzmērīšana tiks atlikta, ja ierosināts administratīvais process zemes robežu strīda izskatīšanai vai ja VZD rīcībā ir informācija par tiesvedību saistībā ar uzmērāmās zemes vienības robežām vai piederību.

Vienlaikus zemes uzmērīšanu neveiks, ja zemes lietotāja mantinieks neatbildīs personu lokam, kurām zemes uzmērīšana veicama par valsts budžeta līdzekļiem, vai ja zemes lietotājs neapliecinās savu līdzdalību zemes kadastrālās uzmērīšanas darbos.

Piešķirtais finansējums

Lai zemes kadastrālo uzmērīšanu par valsts budžeta līdzekļiem nodrošinātu saprātīgā termiņā, Saeimai 2023. gada 9. martā pieņemot likumu “Par valsts budžetu 2023. gadam un budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025. gadam”, zemes kadastrālās uzmērīšanas pakalpojumu segšanai tika piešķirts finansējums 253 500 eiro apmērā.

Saglabājot esošo valsts finansējuma apjomu, VZD plāno, ka par valsts budžeta līdzekļiem veicamie zemes kadastrālās uzmērīšanas darbi tiks pabeigti līdz 2027. gadam.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI