E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32063
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses
5
5

Vai vienu risku var apdrošināt pie vairākām kompānijām

J
jautā:
13. martā, 2024
Jānis

Vai fiziskā persona var apdrošināt vienu un to pašu risku pie vairākiem apdrošinātājiem un, iestājoties apdrošināšanas gadījumam, saņemt atlīdzību no katra apdrošinātāja? Vai minēto iespēju reglamentē likums vai katra apdrošinātāja noteikumi? Vai šāda iespēja pastāv visiem riskiem vai arī tikai konkrētiem? Pēc kādas loģikas tiek noteikta kopējā (visu apdrošinātāju summētā) izmaksājamās atlīdzības summa?

A
atbild:
15. martā, 2024

Pastāv divi principi, kā cietušais saņem atlīdzību, – kompensācijas princips un fiksētās summas princips. Persona var apdrošināties pie vairākiem apdrošinātājiem un no tiem saņemt atlīdzību, ja ir noslēgts līgums, kas paredz fiksētās summas atlīdzību. Attiecīgo principu paredz dzīvības apdrošināšanas un nelaimes gadījumu apdrošināšanas līgumi: persona tiek apdrošināta par konkrētu summu, kas izmaksājama nāves vai smagu veselības bojājumu gadījumā.  

Līgumā tiek precīzi noteikts, kāda summa pienākas, piemēram, par nāves gadījumu, katru konkrēto traumu (to aprēķina procentuāli, piemērojot polisē noteikto traumu smagumu pret kopējo līgumā noteikto apdrošinājuma summu). Šajos apdrošināšanas veidos iespējams noslēgt līgumu ar vairākiem apdrošinātājiem. 

Savukārt kompensācijas princips paredz kompensēt apdrošināšanas gadījumā personai radušos zaudējumus – šajā gadījumā izmaksājamā apdrošināšanas atlīdzība nedrīkst pārsniegt zaudējumu summu, kas radušies apdrošinātajam. Zaudējumu summu iespējams aprēķināt naudā, tādēļ var noteikt maksimālo summu, kas kompensējama cietušajam. Minēto principu piemēro gandrīz visos pārējos apdrošināšanas veidos, piemēram, KASKO apdrošināšanā apdrošinātājs kompensēs izdevumus, lai transportlīdzekli varētu izremontēt tā, lai tas būtu tādā pašā stāvoklī kā pirms apdrošināšanas gadījuma, vai iegādātos līdzvērtīgu transportlīdzekli; īpašuma apdrošināšanā kompensēs izdevumus, lai īpašumu atjaunotu vai kādu bojāgājušu vai nozagtu mantu aizvietotu ar līdzvērtīgu; veselības apdrošināšanā kompensēs konkrētus medicīniskos izdevumus, kas personai radušies. Šajos gadījumos saņemt atlīdzību no vairākiem apdrošinātājiem nevar, jo konkrētus izdevumus var kompensēt tikai vienreiz. 

Kompensācijas princips definēts Apdrošināšanas līguma likuma 42. pantā. Turpretī konkrētas apdrošinājuma summas izmaksāšana un kompensācijas principa nepiemērošana personu apdrošināšanas veidos noteikta likuma 55. panta (3) daļā. Iespējamā apdrošināšanas atlīdzības saņemšana no vairākiem apdrošinātājiem, ja nav noteikts kompensācijas princips, paredzēta likuma 56. panta (1) daļā. 

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas