E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32946
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Ar nodokļiem apliek izdevumu daļu, kas pārsniedz komandējuma noteikumu normas

J
jautā:
12. jūnijā, 2024
Alberts

Labdien! Esmu budžeta iestādes darbinieks, devos komandējumā ārpus Rīgas, darba devējs (iestāde) rezervēja un apmaksāja viesnīcu 95 eiro apmērā, ko bija rakstiski saskaņojis iestādes vadītājs. Viesnīcas izdevumi pārsniedza Ministru kabineta Nr. 969 noteikto normu. Vai šādā gadījumā man veidojas ar IIN un VSAOI apliekami ienākumi? Un vai gada ienākuma deklarācijā man ir jānorāda viesnīcas normas pārsnieguma summa? Paldies! 

A
atbild:
14. jūnijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ministru kabineta noteikumi Nr. 969 “Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi” paredz, ka, norēķinoties ar institūciju darbiniekiem par komandējumā vai darba braucienā izlietotajiem finanšu līdzekļiem, ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekama tā izdevumu daļa un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas saskaņā ar likumiem veicamas par to izdevumu daļu, kas pārsniedz šajos noteikumos noteiktās normas. 

Ja darbinieks ir bijis komandējumā Latvijas Republikā, tad viņam atlīdzina: izdevumus par viesnīcu (naktsmītni) (arī izdevumus par vietas rezervēšanu) saskaņā ar iesniegtajiem samaksātajiem rēķiniem. Budžeta iestāžu darbinieku izdevumiem par viesnīcu (naktsmītni) noteiktā maksimālā norma Rīgā − 120 eiro par diennakti, citās apdzīvotās vietās − 60 eiro par diennakti. 

Pārsniegums, kas veidojas kā starpība starp izdevumiem par  viesnīcu un pieļauto maksimālo normu, ir uzskatāms par darbinieka ienākumu, kas apliekams ar algas nodokli, un par to veicamas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.  

Darbinieks norēķiniem par komandējumu darba devējam (grāmatvedībā) iesniedz izdevumus apliecinošos attaisnojuma dokumentus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas