E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33066
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Kādi nodokļi jāmaksā, pārceļoties uz citu ES valsti

J
jautā:
22. jūnijā, 2024
Jānis

Sāku strādāt attālinātu darbu pie darba devēja Īrijā un no darba uzsākšanas dienas laikposmā, kas īsāks par 183 dienām, grasos pārcelties uz Īriju. Vai un kādi nodokļi man jāmaksā Latvijā par laikposmu, ko esmu nostrādājis pie Īrijas darba devēja, kamēr vēl dzīvoju šeit? 

A
atbild:
27. jūnijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Latvijā iedzīvotāju ienākuma nodokli vispārējā gadījumā maksā Latvijas nodokļu rezidenti, kas kalendāra gadā ir guvuši ienākumus Latvijā un/vai ārvalstīs. Fiziskās personas – ārvalstu nodokļu maksātāji – Latvijas nerezidenti nodokli Latvijā maksā tikai no Latvijā gūtajiem ienākumiem. 

Ja Latvijas rezidents strādā Eiropas Savienības dalībvalstī, gūst tajā tikai algota darba ienākumu, tad viņam Latvijā nav jāsniedz gada ienākumu deklarācija un nav jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis. 

Sociālās drošības jomā iemaksu veikšanu nosaka Regulas 883/2004 un 987/2009, kas attiecas uz Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas valstīm (ES/EEZ valstīm) un Šveici. Galvenais princips noteic, ka uz personu attiecas tikai vienas dalībvalsts tiesību akti un sociālās apdrošināšanas iemaksas par vienu un to pašu darba periodu ir veicamas vienā valstī. 

Arī strādājot attālināti, piemēro tās valsts tiesību aktus, kurā persona faktiski veic darbu, neatkarīgi no tā, kurā valstī ir reģistrēts darba devējs. Ja strādāsiet Īrijā, tad obligātos sociālos maksājumus veiksiet Īrijā atbilstoši šīs Eiropas Savienības dalībvalsts normatīvajiem aktiem. 

Jautājumā neesat norādījis, vai mainīsiet rezidences statusu. Latvijas likumā “Par nodokļiem un nodevām” ir noteikts, ka fiziskā persona tiks uzskatīta par rezidentu, ja: 

  • šīs personas deklarētā dzīvesvieta ir Latvijas Republikā;
  • šī persona uzturas Latvijas Republikā 183 dienas vai ilgāk jebkurā 12 mēnešu periodā, kas sākas vai beidzas taksācijas gadā;
  • šī persona ir Latvijas pilsonis, ko ārzemēs nodarbina Latvijas Republikas valdība.

Turklāt minēto noteikumu piemērošanai fizisko personu, kas netiks atzīta par rezidentu pēctaksācijas gadā, neatzīst par rezidentu arī taksācijas gadā pēc datuma, kad tā atstāja Latviju, ja laika periodā pēc šā datuma šai personai ir ciešākas attiecības ar ārvalsti nekā ar Latviju (šai personai ārvalstī ir īpašums vai dzīvo ģimene, vai tā veic ārvalstī sociālās apdrošināšanas maksājumus). Nosakot fiziskās personas rezidenci Latvijas nodokļu normatīvo aktu piemērošanai, izvērtē arī vairākus citus kritērijus. 

Ja pārcelsieties uz dzīvi Īrijā, tad par Latvijas nodokļu piemērošanu konkrētajā situācijā jākonsultējas Valsts ieņēmumu dienestā. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas