E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30930
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Darba laika izmaiņas uzņēmumā ieviešamas tikai tad, ja puses tam piekrīt

J
jautā:
08. novembrī, 2023
Elīna

Man ir jautājums par konsultēšanās nozīmi un tās praktisko pielietojumu Darba likuma izpratnē. Vai darba devējs, konsultējoties ar darbinieku pārstāvjiem un nepanākot vienošanos, tomēr var vienpusēji ieviest summētā darba laika organizēšanu un arī sešu darba dienu nedēļu?

A
atbild:
16. novembrī, 2023
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Saskaņā ar Darba likuma 11. panta trešo daļu konsultēšanās Darba likuma izpratnē ir viedokļu apmaiņa un dialogs starp darbinieku pārstāvjiem un darba devēju ar mērķi panākt vienošanos. Konsultēšanās veicama atbilstošā līmenī, savlaicīgi, kā arī pienācīgā veidā un apjomā, lai darbinieku pārstāvji varētu saņemt pamatotas atbildes.

Tādējādi konsultēšanās ir pārrunas starp darbinieku pārstāvjiem un darba devēju, abām pusēm paužot savu nostāju par attiecīgo jautājumu, izsakot priekšlikumus, argu­mentus, lai puses pēc iespējas efektīvāk tuvinātu viedokļus par organizatoriskajiem, tehnoloģiskajiem un sociālajiem jautājumiem un par tiem panāku vienošanos.

Tas arī nozīmē: ja starp pusēm nav panākta vienošanās par summētā darba laika (Darba likuma 140. panta pirmā daļa) vai sešu dienu darba nedēļas noteikšanu (Darba likuma 133. panta pirmā daļa), tad minētie apstākļi uzņēmumā nav ieviešami.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas