E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23520
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Tiesības uz pabalstiem ir atkarīgas no sociālās apdrošināšanas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. jūnijā, 2021
Kristīne

Labdien! Esmu ārzemēs (Lielbritānijā) dzīvojoša Latvijas pilsone, kas pēdējos divus gadus ir bijusi nodarbināta. Pēc diviem mēnešiem (augustā) ir plānota pārvākšanās uz Latviju, jo dzīvesbiedrs veiksmīgi dabūjis darbu. Es iešu prom no savas darbavietas, un jauna darba pagaidām nav. Tikko uzzinājām, ka esmu bērniņa gaidībās. Vai šādā situācijā man tiks aprēķināta māmiņas alga? Kā rīkoties, lai nepazaudētu jebkādu finansiālo stabilitāti?

A
atbild:
28. jūnijā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Latvijā pēc bērna piedzimšanas maksā vienreizēju bērna piedzimšanas pabalstu – 421,17 eiro – un vienam no vecākiem bērna kopšanas pabalstu – 171 eiro līdz bērna pusotra gada vecumam, 42,69 eiro – no bērna pusotra gada līdz divu gadu vecumam. No bērna viena gada vecuma maksā ģimenes valsts pabalstu, kas pašreiz par pirmo bērnu ir 11,38 eiro mēnesī, no 2022. gada šis pabalsts būs 25 eiro.

Sociālās apdrošināšanas pabalstus (maternitātes, paternitātes, vecāku pabalstu) piešķir sociāli apdrošinātai personai.

Strādājošam vecākam (sociāli apdrošinātam – darba ņēmējam vai pašnodarbinātajam, kas veic obligātās sociālās iemaksas) maksā vecāku pabalstu, ko aprēķina no pabalsta saņēmēja vidējās iemaksu algas. Ja pabalsta saņēmējs ir bērna kopšanas atvaļinājumā, tad pabalstu maksā pilnā apmērā. Ja pabalsta saņēmējs turpina strādāt (neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā), tad vecāku pabalstu izmaksā 30% apmērā no aprēķinātā.

Informāciju ar atsevišķiem piemēriem varat izlasīt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras sagatavotajā materiālā “Ģimenes atgriešanās Latvijā”.

Tas, kā situāciju ar pabalstiem ietekmē breksits, izklāstīts VSAA informācijā “Pabalsti saistībā ar Apvienoto Karalisti no 2021. gada 1. janvāra”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas