E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33278
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Viena laulātā atsevišķā manta otra laulātā miršanas gadījumā mantojuma masā neietilpst

J
jautā:
12. jūlijā, 2024
Vija

Labdien! Man pieder zeme (mantojums), dzīvoklis un naudas līdzekļi kontos (norēķinu un depozīta). Vēlos noslēgt laulību. Man ir meita no pirmās laulības, un arī topošajam vīram ir trīs bērni no pirmās laulības. Savas nāves gadījumam esmu sastādījusi testamentu. Mani uztrauc jautājums saistībā ar mantojumu. Kā būs gadījumā, ja pirmais nomirs vīrs? Vai viņa bērni varētu pretendēt uz īpašumu, kas man piederēja pirms laulības noslēgšanas? 

A
atbild:
22. jūlijā, 2024

Saskaņā ar Civillikuma 91. pantu manta, kas laulātajam piederējusi pirms laulības, ir laulātā atsevišķā manta. Līdz ar to viss, kas jums piederēja pirms laulības, arī laulības laikā saglabāsies kā jūsu atsevišķā manta un vīra mantojuma masā neietilps. Arī tad, ja laulības laikā ar vīru iegādāsieties kopīgu īpašumu, vīra nāves gadījumā mantojuma masā tiks iekļauta tikai laulātā daļa no kopīpašuma. Pretējā gadījumā atbilstoši Civillikuma 397.¹ pantam laulātais savu laulātā kopīgās mantas daļu var prasīt izdalīt no mantojuma masas. 

Vairāk par laulāto kopīgo un atsevišķo mantu varat lasīt LV portālā publicētajās e-konsultācijās “Kas ir laulāto atsevišķa un kopīga manta”, “Laulātā atsevišķā manta”. Tāpat ieteicams izlasīt Latvijas notāru mājaslapā publicēto rakstu “Kas jāzina laulātajam kā mantiniekam pēc mīļotā cilvēka nāves”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas