E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30230
Lasīšanai: 6 minūtes
1
1

Darba devējam jāmaksā līgumā nolīgtā darba samaksa

J
jautā:
16. augustā, 2023
Kate

Labdien! Ko darīt, ja darba devējs mutiski apsolīja vienu algu, bet darba līgumā norādīta trīsreiz mazāka alga? Kolēģi teica, ka tas ir normāli, un es līgumu parakstīju, bet vēlāk paziņa, kura tur nestrādā, man pateica, ka šis uzņēmums nemaksā apsolīto algu. Pirms četrām dienām es aizgāju no šī uzņēmuma. Nostrādāju tur vairāk par mēnesi. Man pateica, ka samaksās tikai līgumā norādīto algu, tas ir, minimālo. Vai es varu kaut kā atgūt savu pilno algu, kura man tika apsolīta? Man joprojām nekas nav samaksāts, kaut ir pagājušas četras dienas, kopš es parakstīju atlūgumu.

A
atbild:
28. augustā, 2023
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Darba tiesiskās attiecības dibināmas ar rakstveida darba līgumu. Darbiniekam un darba devējam ir saistoši izpildīt darba līgumā ietvertos noteikumus, tai skaitā par nolīgtās darba samaksas apmēru. Pirms darba līguma parakstīšanas ir svarīgi iepazīties ar darba līguma noteikumiem. Ja mutvārdu sarunās piedāvātie darba līguma noteikumi atšķiras no darba līgumā ietvertā, tad darbiniekam ir tiesības risināt jautājumu par darba līguma noteikumu grozīšanu atbilstoši mutvārdu sarunām.

Parakstot darba līgumu, jūs piekritāt darba līgumā ietvertajiem noteikumiem, tai skaitā par darba samaksas apmēru.

Pēc darba tiesisko attiecību izbeigšanas visas darbiniekam pienākošās naudas summas izmaksājamas atbilstoši Darba likuma 128. panta pirmajā daļā noteiktajam, t. i., atlaižot darbinieku no darba, visas naudas summas, kas viņam pienākas no darba devēja, izmaksājamas atlaišanas dienā, bet, ja darbinieks atlaišanas dienā nav veicis darbu, tad viņam pienākošās naudas summas izmaksā ne vēlāk kā nākamajā dienā pēc tam, kad darbinieks pieprasījis aprēķinu.

Ja darba devējs neveic visu pienākošos naudas summu izmaksu, tad jums savu aizskarto tiesību un likumīgo interešu aizsardzībai ir tiesības vērsties ar pieprasījumu pie darba devēja. Iesakām pieprasījumu sagatavot divos eksemplāros, no tiem vienu eksemplāru nosūtīt darba devējam ierakstītā sūtījumā pa pastu uz juridisko adresi, paturot sev otru eksemplāru un saglabājot pasta kvīti, kas apliecina pieprasījuma nosūtīšanas faktu.

Saskaņā ar Darba strīdu likuma 4. pantu individuāls tiesību strīds ir tādas domstarpības starp darbinieku vai darbiniekiem (darbinieku grupu) un darba devēju, kuras rodas, slēdzot, grozot, izbeidzot vai pildot darba līgumu, kā arī piemērojot vai tulkojot normatīvo aktu noteikumus, darba koplīguma vai darba kārtības noteikumus. Atbilstoši Darba strīdu likuma 7. panta pirmajai daļai ikvienai individuāla tiesību strīda pusei ir tiesības vērsties tiesā, ja individuāls tiesību strīds netiek izšķirts pārrunās starp darbinieku un darba devēju vai arī kādu no pusēm neapmierina darba strīdu komisijas lēmums. Turklāt šī panta trešās daļas 3. punktā noteikts, ka tieši tiesā izšķir individuālus tiesību strīdus par savlaicīgi neizmaksātas darba samaksas piedziņu. Līdz ar to, ja darba devējs nenovērš jūsu tiesību aizskārumu, jums ir tiesības vērsties tiesā ar prasības pieteikumu par darba samaksas neizmaksāšanu.

Papildus paskaidrojams, ka saskaņā ar Darba likuma 31. pantu visi prasījumi, kas izriet no darba tiesiskajām attiecībām, noilgst divu gadu laikā, ja likumā nav noteikts īsāks noilguma termiņš. Ja darba devējam bija pienākums izsniegt darbiniekam rakstveida aprēķinu, divu gadu noilguma termiņš sākas ar aprēķina izsniegšanas dienu. Ja darba devējs aprēķinu neizsniedz, attiecīgais prasījums noilgst triju gadu laikā no dienas, kad aprēķins bija jāizsniedz.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 43. panta pirmās daļas 1. punktu no tiesas izdevumu samaksas valsts ienākumos atbrīvoti prasītāji prasībās par darba samaksas piedziņu un citiem darbinieku prasījumiem, kas izriet no darba tiesiskajām attiecībām vai ir ar tām saistīti. Tomēr jāņem vērā, ka atbilstoši Civilprocesa likuma 41. panta pirmajai daļai par labu pusei, kuras labā taisīts spriedums, tiesa piespriež no otras puses visus tās samaksātos tiesas izdevumus.

Tāpat jums savu aizskarto tiesību un likumīgo interešu aizsardzībai ir tiesības vērsties Valsts darba inspekcijā (VDI) ar iesniegumu, lai VDI veiktu uzņēmuma pārbaudi par iespējamiem darba tiesiskās attiecības regulējošo normatīvo aktu pārkāpumiem. Iesniegumam jābūt parakstītam ar pašrocīgu parakstu vai ar drošu elektronisko parakstu.

Lai atvieglotu saziņu, VDI ir izstrādājusi iesnieguma veidlapu. Iesnieguma veidlapa ir pieejama VDI mājaslapā http://vdi.gv.lv/lv/veidlapas/veidlapas/. Ērtākai saziņai aicinām iesniegumā norādīt e-pasta adresi, uz kuru vēlaties saņemt atbildi uz savu iesniegumu.

Iesniegumu var iesniegt elektroniski vienotajā valsts un pašvaldību pakalpojumu portālā www.latvija.lv (https://www.latvija.lv/Epakalpojumi/EP72/Apraksts) vai sūtot uz e-pastu vdi@vdi.gov.lv un parakstot to ar drošu elektronisko parakstu. Tāpat iesniegumu var nosūtīt pa pastu reģionālajai Valsts darba inspekcijai, kas veic uzraudzību teritorijā, kurā strādājāt. Detalizētāku kontaktinformāciju varat uzzināt šeit: http://www.vdi.gov.lv/lv/kontakti/. Iesniegumam vēlams pievienot darba līgumu u. c. iesniegumā norādītos faktus apstiprinošus dokumentus. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 132 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas