E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20802
Lasīšanai: 3 minūtes
15
15

Līgumsods un nokavējuma procenti

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. augustā, 2020
Madara

Labdien! Kādu laika periodu bija problēmas ar savlaicīgu pakalpojuma sniedzēja rēķinu apmaksu, bet šobrīd visus kavētos maksājumus esmu apmaksājusi. Tāpat esmu secinājusi, ka apmaksātajiem kavētajiem rēķiniem bija piemēroti nokavējuma procenti un līgumsods, kaut gan neesmu noslēgusi līgumu ar pakalpojuma sniedzēju. Vai varu pieprasīt pakalpojuma sniedzējam samaksāto nokavējuma procentu un līgumsodu atmaksu? Par kādu periodu varu prasīt atmaksu? Paldies!

A
atbild:
07. augustā, 2020

Saskaņā ar Civillikuma ceturtās daļas “Saistību tiesības” 1716. pantu līgumsods ir pametums, ko kāda persona uzņemas ciest sakarā ar savu saistību neizpildi vispār, nepienācīgu izpildi vai neizpildīšanu īstā laikā (termiņā). Savukārt 1717. pants noteic, ka līgumsoda apmēru noteic līdzēji un tas nav aprobežots ar zaudējumu lielumu, kādi paredzami no līguma neizpildīšanas, taču tam jābūt samērīgam un atbilstošam godīgai darījumu praksei. Tādējādi līgumsods ir ar līgumu pielīgta sankcija, kuru saistību neizpildes vai nepienācīgas izpildes gadījumā vainojamā puse apņemas atlīdzināt otrai (cietušajai) pusei. Nepastāvot līgumam, līgumsoda jēdziens kā tāds nav piemērojams.

Attiecībā uz nokavējuma procentiem situācija ir identiska. Civillikuma 1668.3 pants nosaka: ja kreditors ir izpildījis savas saistības, bet nav laikā saņēmis samaksu, tad viņš bez atgādinājuma nākamajā dienā pēc līgumā noteiktās maksājuma dienas vai maksājuma termiņa beigu dienas var prasīt no parādnieka nokavējuma procentus par līguma par preces piegādi, pirkumu vai pakalpojuma sniegšanu izpildes nokavējumu. Kreditora tiesības prasīt nokavējuma procentus atkrīt, ja parādnieks nav atbildīgs par nokavējumu. Šā panta noteikumi neattiecas uz līdzējiem, no kuriem viens vai abi ir publiski pasūtītāji. Tādējādi, ja nav noslēgts līgums, kreditors (pakalpojumu sniedzējs) nevar piemērot jums nokavējuma procentus.

Ja pušu starpā tiešām nav noslēgts līgums, kurš paredz līgumsoda un nokavējuma procentu samaksu, jums ir atprasījuma tiesības pret pakalpojumu sniedzēju par nepamatoti saņemtajiem naudas līdzekļiem.

Runājot par termiņu, kādā jūs esat tiesīga atprasīt nepamatoti samaksātos naudas līdzekļus, paskaidrojam, ka saskaņā ar Civillikuma 1895. pantu visas saistību tiesības, kuras nav noteikti izņemtas no noilguma ietekmes un kuru izlietošanai nav likumā noteikti īsāki termiņi, izbeidzas, ja tiesīgā persona tās neizlieto desmit gadu laikā.

Labs saturs
15
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas