E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8427
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Ja faktiskais valdes locekļu skaits neatbilst statūtos noteiktajam

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. novembrī, 2015
Inga

Labdien! Vai jāveic grozījumi statūtos, kas paredz, ka valdē ir divi valdes locekļi, bet uz laiku paliek viens?

A
atbild:
03. decembrī, 2015
Uzņēmumu reģistrs
Baiba Goloveja, Juridiskās nodaļas juriskonsulte

Komerclikuma 144.panta pirmās daļas 6.punktā ir noteikts, ka sabiedrības statūtos ir jābūt noteiktam sabiedrības valdes skaitliskajam sastāvam, nosakot valdes locekļu tiesības pārstāvēt sabiedrību atsevišķi vai kopīgi. Attiecīgi arī sabiedrības valde sastāv no statūtos noteikto personu skaita, kas darbojas atbilstoši statūtos noteiktajām pārstāvības tiesībām. Vienlaikus sabiedrības valdes locekļi var mainīties, sabiedrības dalībniekiem pieņemot lēmumu par valdes locekļa atcelšanu no amata, pašam valdes locekli atstājot amatu vai citu iemeslu dēļ, piemēram, valdes locekļa nāve. Līdz ar to sabiedrībā var rasties situācija, ka sabiedrības faktiskais valdes locekļu skaits neatbilst tam valdes locekļu skaitam, kas paredzēts sabiedrības statūtos.

Kā norādīts juridiskajā literatūrā, tad sabiedrības valde var darboties un pārstāvēt sabiedrību arī nepilnā sastāvā.[1] Ņemot vērā minēto, sabiedrības dalībniekam nav obligāti jāgroza sabiedrības statūtu noteikumi par valdes locekļu skaitu tikai tāpēc, ka sabiedrības faktiskais valdes locekļu skaits neatbilst statūtos noteiktajam. Sabiedrības esošā valde turpina pārstāvēt sabiedrību arī bez trūkstošā valdes locekļa. Vienlaikus sabiedrības dalībniekam būtu nepieciešams pēc iespējas ātrāk ievēlēt trūkstošo sabiedrības valdes locekli, lai sabiedrības faktiskais valdes locekļu skaits atbilstu statūtos noteiktajam. Savukārt sabiedrības statūtu grozījumi par valdes locekļu skaitu būtu nepieciešami tajā gadījumā, kad sabiedrības dalībnieks nolemj mainīt sabiedrības valdes locekļu skaitu sabiedrībā.

[1] Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra tiesību piemērošanas prakse. Komerctiesības, biedrošanās tiesības un publiskie reģistri. Prof. R.Baloža zinātniskā redakcijā. Rīga: Apgāds Zvaigzne ABC, 2013, 109.lpp.



Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas