E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29899
Lasīšanai: 3 minūtes

Pašvaldība var lemt par neizīrētas dzīvojamās telpas pārdošanu, ja tā nav nepieciešama palīdzības sniegšanai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. jūlijā, 2023
Valentīna

Manai ģimenei bija izīrēta dzīvojamā telpa atbilstoši likumam “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā”. Atbilstoši likumam dzīvojamo telpu nav iespējams atsavināt. Ja pašvaldībai uzraksta iesniegumu ar lūgumu atsavināt šo dzīvokli, vai pašvaldībai ir tiesības pieņemt saistošos noteikumus, kuros tiktu atrunāts, ka jebkuru dzīvokli var atsavināt?

A
atbild:
18. jūlijā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Telpas dzīvošanai pašvaldība izīrē likumā “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” noteiktajā kārtībā vienīgi šajā likumā noteiktajām personām un ievērojot šā likuma un Dzīvojamo telpu īres likuma noteikumus. Pašvaldība saistošajos noteikumos nosaka dzīvojamās telpas izīrēšanas kārtību un nosacījumus, kā arī termiņu, uz kādu tiek slēgts dzīvojamās telpas īres līgums.

Pašvaldības dome ir tiesīga lemt par tai piederošas neizīrētas dzīvojamās telpas nodošanu atsavināšanai likumā noteiktajā kārtībā, ja šī telpa nav nepieciešama šajā likumā noteiktās pašvaldības palīdzības sniegšanai nevienai no pašvaldības domes saistošajos noteikumos paredzētajām personu kategorijām. Ja pašvaldības dome pieņēmusi lēmumu atsavināt tai piederošu neizīrētu dzīvojamo telpu, šo dzīvojamo telpu izslēdz no neizīrēto dzīvojamo telpu saraksta.

Likuma 20. pantā (“Ierobežojumi privatizēt un atsavināt dzīvojamās telpas”) noteikts: “Šajā likumā paredzētajos gadījumos un noteiktajā kārtībā izīrētās dzīvojamās telpas netiek nodotas privatizācijai, tās nevar iegūt īpašumā līdz dzīvojamās mājas privatizācijai un tās nav pārdodamas vai citādi atsavināmas dzīvojamo telpu īrniekiem vai citām personām.”

Pašvaldības dzīvokļa iegāde var notikt saskaņā ar Publiskas personas mantas atsavināšanas likumu. Piemēram, kādas valstspilsētas pašvaldība informācijā par pirkšanas iespējām ir īpaši norādījusi arī to, ka tas iespējams, ja īres tiesības nav piešķirtas, pamatojoties uz likumu “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas