E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29109
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Darba devēja rīcībā ir jābūt tiesiski pamatotiem un pierādāmiem atlaišanas iemesliem

J
jautā:
08. aprīlī, 2023
Roberts

Vai šī ir pamatota atlaišana no darba?
Strādāju veikalā par zāles darbinieku, pārbaudes laiks jau sen kā aiz muguras. Kādu dienu mums bija sapulce ar dažiem dalībniekiem, kuru vadīja nodaļas vadītāja un veikala vadītāja. Tajā negaidīti tika minēts, ka, viņuprāt, pārāk lēni strādāju un ka par to var atlaist no darba. Esmu strādājis arī citur, taču neviens iepriekš nebija apgalvojis, ka atlaidīs šāda iemesla dēļ. Esmu 3. grupas invalīds.

A
atbild:
20. aprīlī, 2023

Darba tiesiskās attiecības var pārtraukt tikai Darba likumā noteiktajā kārtībā. Darba devējam ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu, vienīgi pamatojoties uz apstākļiem, kas saistīti ar darbinieka uzvedību, viņa spējām vai ar saimniecisku, organizatorisku, tehnoloģisku vai līdzīga rakstura pasākumu veikšanu uzņēmumā (Darba likuma 101. panta pirmajā daļā minētajos gadījumos).

Darba likuma 102. pants noteic, ka, uzsakot darba līgumu, darba devējam ir pienākums rakstveidā paziņot darbiniekam par tiem apstākļiem, kas ir darba līguma uzteikuma pamatā. Līdz ar to visos gadījumos uzteikumu par darba tiesisko attiecību pārtraukšanu darba devējam ir pienākums darbiniekam paziņot rakstveidā, tādējādi ievērojot darbinieka tiesības iepazīties ar uzteikuma pamatojumu. Tātad darba devējs nevar izteikt darba uzteikumu tikai vārdos, tostarp publiski darba sanāksmē. Lai uzteiktu darbu, darba devēja rīcībā ir jābūt tiesiski pamatotiem un pierādāmiem atlaišanas iemesliem.

Vairāk par darba devēja uzteikuma pamatojumiem un to apliecinājumiem varat lasīt LV portāla skaidrojumā “Darba devēja uzteikums”.

Lai gan Darba likuma 109. pants noteic aizliegumu uzteikt darba līgumu noteiktām darbinieku kategorijām:

  • grūtniecēm;
  • sievietēm pēcdzemdību periodā līdz vienam gadam;
  • sievietēm, kas baro bērnu ar krūti maksimāli līdz bērna divu gadu vecumam;
  • invalīdiem;

tas nav absolūts. Ja uzteikuma pamatā ir ar darbinieka uzvedību saistīti apstākļi vai darba devējs tiek likvidēts, arī iepriekš minēto kategoriju darbinieki, saņemot uzteikumu, tiks atlaisti. Tāpat darba devējs ir tiesīgs atlaist personu ar invaliditāti, ja tas notiek pārbaudes laikā un ja šis darbinieks nav pārbaudi izturējis vai nevar veikt darbu veselības stāvokļa dēļ.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas