E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28437
Lasīšanai: 4 minūtes

Organizatoriskās izmaiņas uzņēmumā nav aizliegtas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. janvārī, 2023
Vitālijs

Labdien!
Iestāde veic iekšējās strukturālās izmaiņas. Piemēram, patlaban pastāv struktūrvienības A, B, C. Izmaiņu rezultātā tiek veidotas jaunas struktūrvienības (piemēram, E), apvienojot iepriekš esošās A, B, C. Lai veiktu minētās izmaiņas, tiek veidota jauna struktūrvienība (piemēram, D), kurā tiek pārcelti (brīvprātīgi vai ar pavēli) visi darbinieki no A, B, C struktūrvienības. Uzreiz notiek struktūrvienību A, B, C likvidācija. Tiek izveidota struktūrvienība E, kurā tiek pārcelti darbinieki no struktūrvienības D. Pēc darbinieku pārcelšanas struktūrvienība D tiek likvidēta.
Darbiniekiem tiek mainītas (palielinātas) iepriekš noteiktās funkcijas un pienākumi.
Vai iestāde var šādi rīkoties?
Vai šajā gadījumā nevajadzēja darbiniekus noformēt ārpus štata un pēc tam piedāvāt vietas jaunajā struktūrvienībā? Šeit ir saskatāma reorganizācija un pat likvidācija.
Vai netiek pārkāptas darbinieku tiesības, kuras varētu būt gadījumā, ja darbiniekus noformētu ārpus štata?

A
atbild:
30. janvārī, 2023
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Ar minētajiem apstākļiem “noformēt ārpus štata” pirmšķietami domāta darba tiesisko attiecību izbeigšana. Jānorāda, ka darba devējam ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu, vienīgi pamatojoties uz apstākļiem, kas saistīti ar darbinieka uzvedību, viņa spējām vai saimniecisku, organizatorisku, tehnoloģisku vai līdzīga rakstura pasākumu veikšanu uzņēmumā Darba likuma 101. panta pirmajā daļā noteiktajos gadījumos. Līdz ar to, ja darba devējam radušies iepriekš minētie apstākļi, darba tiesiskās attiecības ar darbinieku uzsakāmas atbilstoši Darba likuma 101. panta pirmajai daļai, ievērojot Darba likumā noteikto uzteikšanas kārtību un termiņus.

Darba devējs nav ierobežots uzņēmumā veikt organizatoriskas izmaiņas, bet no jūsu minētajiem apstākļiem nav secināms, ka organizatorisko izmaiņu rezultātā plānots arī samazināt darbinieku skaitu, līdz ar to nav saskatāms pamats darba devēja uzteikumam atbilstoši Darba likuma 101. panta pirmās daļas 9. punktam – darbinieku skaita samazināšana. Tāpat arī situācijā, kad tiek likvidēta kāda no darba devēja struktūrvienībām, nav pamata darba devēja uzteikumam atbilstoši Darba likuma 101. panta pirmās daļas 10. punktam, jo šāds uzteikuma pamats piemērojams tikai gadījumā, kad tiek likvidēts pats darba devējs – juridiskā persona vai personālsabiedrība.

Vērtējot norādītos apstākļus, ka darba devējs reorganizācijas ietvaros likvidē vairākas struktūrvienības, uz likvidējamo struktūrvienību bāzes izveidojot jaunas struktūrvienības, kas pārņem likvidēto struktūrvienību funkcijas un uzdevumus, turklāt darbiniekiem turpinot amata pienākumus citās struktūrvienībās (attiecīgi tajās struktūrvienībās, kas pārņem likvidētās struktūrvienības funkcijas un uzdevumus) un mainoties (palielinoties) darbiniekiem iepriekš noteiktajām funkcijām un pienākumiem, darba devējam ar attiecīgajiem darbiniekiem jāveic grozījumi darba līgumā. Grozījumi darba līgumā veicami, ievērojot Darba likuma 97. pantā (“Darba līguma grozīšana, darbiniekam un darba devējam vienojoties”) vai 98. pantā (“Darba līguma uzteikums saistībā ar tajā piedāvātajiem grozījumiem”) noteikto kārtību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas