E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27203
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Nodarbinātības noteikumi – kad veidojas virsstundas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. septembrī, 2022
Inga

Labdien! Strādāju normālo darba laiku. Reizēm trešdienās jāstrādā 6 stundas, savukārt ceturtdienās un piektdienās – 9 stundas. Kopā nedēļā vienmēr nostrādāju normālo darba laiku, kas ir 40 stundas. Iepriekšējā nedēļā pirmdien, otrdien un trešdien strādāju 8 stundas, ceturtdien – 6 stundas, piektdien – 10 stundas, kopā 40 stundas nedēļā. Darba likuma 131. pantā teikts, ka normālo dienas darba laiku var pagarināt ne vairāk kā par vienu stundu. Vai man šajā nedēļā ir izveidojusies virsstunda?

A
atbild:
28. septembrī, 2022
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba likums definē, kas ir normālais darba laiks, proti, atbilstoši Darba likuma 131. panta pirmajai daļai darbinieka normālais dienas darba laiks nedrīkst pārsniegt astoņas stundas, bet normālais nedēļas darba laiks 40 stundas. Dienas darba laiks Darba likuma izpratnē ir darba laiks diennakts periodā. Savukārt saskaņā ar Darba likuma 131. panta otro daļu, ja dienas darba laiks kādā no nedēļas darba dienām ir īsāks par normālo dienas darba laiku, citā nedēļas darba dienā normālo dienas darba laiku var pagarināt, bet ne vairāk kā par vienu stundu. Šādā gadījumā jāievēro noteikumi par nedēļas darba laika ilgumu.

Tādējādi, ja jums ir nolīgts normālais darba laiks 8 stundas dienā, 40 stundas nedēļā un dienas darba laiks kādā no nedēļas darba dienām ir īsāks par 8 stundām, darba devējs, ievērojot Darba likuma 131. panta otrajā daļā noteikto, ir tiesīgs citā nedēļas darba dienā normālo dienas darba laiku 8 stundas pagarināt, bet ne vairāk kā par vienu stundu, darba devējam ievērojot noteikumu par nedēļas darba laika ilgumu. Tas nozīmē, ja, piemēram, pirmdien darba devējam vai darbiniekam ir nepieciešams nostrādāt tikai 6 stundas, tad par šīm 2 stundām darba devējs var pagarināt darba dienas ilgumu kādās citās nedēļas dienās, bet ne vairāk kā par vienu stundu, piemēram, trešdien un ceturtdien strādājot 9 stundas.

Darba likuma 136. panta pirmajā daļā noteikts, ka virsstundu darbs ir darbs, kuru darbinieks veic virs normālā darba laika. Jāvērš uzmanība, ka Darba likuma 131. panta otrajā daļā noteiktajās situācijās darba devējam jāievēro noteikums par nedēļas darba laika ilgumu, proti, ja nedēļas darba laika ilgums pārsniedz normālo nedēļas darba laiku, konstatējams virsstundu darbs. Jūsu minētajā situācijā, kaut arī dienas darba laika ilgums ir pagarināts vairāk nekā par vienu stundu, nav pārsniegts normālais nedēļas darba laiks, tādējādi pirmšķietami virsstundu darbs nav konstatējams.

Tomēr jūsu situācijas aprakstā darba devēja rīcībā saskatāms Darba likuma 131. panta otrās daļas pārkāpums. Jums ir tiesības vērsties Valsts darba inspekcijā ar iesniegumu, lai Valsts darba inspekcija veiktu uzņēmuma pārbaudi par iespējamiem darba tiesiskās attiecības regulējošo normatīvo aktu pārkāpumiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas