E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2521
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Vai cietušais drīkst nepiedalīties tiesas sēdē?

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. jūnijā, 2013
Dzintra

Mani aplaupīja narkomāns, kurš tagad gaida tiesu cietumā. Vai es varu neiet uz tiesu, jo man ir cietušā statuss? Man ir bailes iet, jo pēc soda izciešanas šis noziedznieks var atkal uzbrukt, šoreiz atriebjoties, jo zina kur dzīvoju.

A
atbild:
16. jūlijā, 2013
Estere Egle
juriskonsulte

Vispirms jāpaskaidro, ka saskaņā ar Kriminālprocesa likuma (turpmāk - KPL) 99.pantu pirmās instances tiesā cietušajam ir tiesības pašam piedalīties krimināllietas izskatīšanā, kā arī tiesības iesniegt pieteikumus. Savukārt, pamatojoties uz KPL 97.panta septīto daļu, cietušais savas tiesības īsteno brīvprātīgi un paša izraudzītajā apjomā. Tiesību neizmantošana nekavē procesa norisi.

Tāpat no KPL 103.panta izriet cietušā pienākums ierasties kriminālprocesa veikšanai pilnvarotas amatpersonas norādītajā laikā un vietā un piedalīties izmeklēšanas darbībā. Izmeklēšanas darbība ir nopratināšana (arī tiesas sēdē). Tomēr cietušajam nav pienākuma izmantot savas procesuālās tiesības, un viņu nevar aicināt vai pakļaut piespiedu atvešanai, ja viņš netiek aicināts sakarā ar nepieciešamību piedalīties izmeklēšanas darbībā. Tas nozīmē, ka cietušajam ir pienākums sniegt liecības kriminālprocesā.

Analizējot jautājumu tālāk, ir būtisks KPL 469.pants, kas noteic, ka krimināllietu iztiesā, piedaloties cietušajam vai viņa pārstāvim. Savukārt KPL 449.pants reglamentē, ka tiesas sēdē personas sniedz liecības mutvārdos. Tomēr, pamatojoties uz KPL 501.pantu, jebkuras personas konkrētajā kriminālprocesā agrāk sniegtu liecību var nolasīt vai atskaņot tiesā, ja liecības sniedzējs nav klāt tiesas sēdē tāda iemesla dēļ, kas izslēdz iespēju ierasties tiesā, kā arī gadījumos, ja liecības sniedzējs izvairās no ierašanās tiesā vai atsakās liecināt.

Tomēr, ja cietušais nav ieradies uz tiesas sēdi, krimināllietu iztiesā bez viņa klātbūtnes, izņemot gadījumus, kad tiesa atzīst, ka cietušā piedalīšanās krimināllietas iztiesāšanā ir obligāta vai cietušais attaisnojoša iemesla dēļ lūdzis tiesas sēdi atlikt.

Tas nozīmē, ka cietušajam saskaņā ar KPL 99.panta 6.punktu un 333.1pantu ir tiesības lūgt tiesu, iesniedzot pieteikumu, lai krimināllieta tiek iztiesāta bez viņa klātbūtnes, kā arī lai viņa iepriekš sniegtās liecības tiek nolasītas tiesas sēdē. Tāpat cietušajam ir iespējams savas tiesības īstenot ar pārstāvja starpniecību - arī tad tiesas sēdi varēs neapmeklēt personīgi (ja vien, kā iepriekš minēts, tiesa nav atzinusi, ka cietušā piedalīšanās ir obligāta).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas