E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33602
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Tiesības vērsties pie tiesas priekšsēdētāja ar iesniegumu

J
jautā:
15. augustā, 2024
Nadežda

Labdien! Jau trešo gadu tiesā atrodas mana civillieta par paternitātes noteikšanu un uzturlīdzekļu piedziņu. Atbildētājs ignorē visas tiesu sēdes, tika piespiedu kārtā nosūtīts uz DNS ekspertīzi, policijai, protams, durvis neviens neatver, un ar to viss beidzas. Tika arī izsludināts meklēšanā, policija pēc gada (bezdarbības rezultātā) tomēr satika viņu, noskaidroja vienīgi atrašanās vietu. Uz nākamo tiesas sēdi atbildētājs atkal neieradās. Vai tiešām var tik vienkārši ignorēt tiesu, un par neierašanos viņam nekā nebūs, un mana lieta tā arī ne ar ko nebeigsies? Ko es varu darīt lietas labā? Piedāvāju tiesnesei nosūtīt uz DNS ekspertīzi atbildētāja māsu, bet tiesnese pateica, ka tests var neuzrādīt radniecību. Vai tiešām tā ir? Paldies!

A
atbild:
16. augustā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Konkrētajā gadījumā jums var ieteikt vērsties ar iesniegumu pie attiecīgās tiesas priekšsēdētāja, informējot par situāciju jūsu lietā.  

Saskaņā ar likuma “Par tiesu varu” 33. pantu rajona (pilsētas) tiesas iestādes darbu līdztekus tiesneša pienākumu pildīšanai vada tiesas priekšsēdētājs. Rajona pilsētas tiesas priekšsēdētājs var:  

  • pārbaudīt procesuālo termiņu ievērošanu tiesneša tiesvedībā esošajās lietās, kā arī lietu kārtošanas atbilstību normatīvo aktu, tai skaitā tiesu lietvedības noteikumu, prasībām; 
  • pieprasīt tiesnesim paskaidrojumu par tiesneša darba organizācijas un citiem jautājumiem šajā pantā noteiktās kompetences ietvaros; 
  • dot tiesnesim rīkojumus, kas saistīti ar tiesneša darba organizāciju amata pienākumu izpildei. 

Ja tiesnesis bez pamatota iemesla neveic nepieciešamās procesuālās darbības, lai nodrošinātu lietas izskatīšanu saprātīgā termiņā, kā arī gadījumos, kad tiesneša plānotais termiņš nenodrošina lietas izskatīšanu saprātīgā termiņā, tiesas priekšsēdētājs var: 

  • uzdot tiesnesim noteikt atbilstošu termiņu, kurā, ņemot vērā lietas apstākļus, jāveic attiecīgā procesuālā darbība;
  • pārdalīt tiesnešiem lietas saskaņā ar lietu sadales plānu.

Ja lietā sevi pārstāvat pati, iespējams, būtu apsverama kvalificēta jurista vai advokāta piesaiste. Turklāt izdevumus par advokāta/jurista pakalpojumiem var lūgt tiesu piedzīt no atbildētāja.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 136 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas