E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29447
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ikgadējā un mācību atvaļinājuma izmantošana jāsaskaņo ar darba devēju

J
jautā:
16. maijā, 2023
Sandra

Labdien! Šobrīd izmantoju ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, un man pienākas divas nedēļas ilgs mācību atvaļinājums. Viena tā nedēļa sakrīt ar ikgadējo atvaļinājumu. Vai ikgadējais atvaļinājums tiek pārcelts, vai arī nav iespējams saņemt mācību atvaļinājumu ikgadējā atvaļinājuma laikā?

A
atbild:
22. maijā, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Par mācību atvaļinājumu

Mācību atvaļinājumu piešķiršanas kārtību regulē Darba likuma 157. pants. Tas paredz divu veidu mācību atvaļinājumus: ko piešķir obligāti un ko var piešķirt atkarībā no darba līgumā un koplīgumā noteiktā, kad darbinieks, nepārtraucot darbu, mācās jebkura veida izglītības iestādē.

Darba devējam obligāti ir jāpiešķir mācību atvaļinājums valsts pārbaudījumu kārtošanai vai arī diplomdarba izstrādei, un šāda atvaļinājuma ilgums ir precīzi norādīts – 20 darba dienas. Ja ir nepieciešamība, tad šīs 20 dienas iespējams sadalīt pa daļām.

Jānorāda, ka Darba likuma 157. pants dod darba devējam iespēju izvēlēties – vai mācību atvaļinājuma laikā darbiniekam saglabāt algu vai nesaglabāt. Kārtība darba devējam ir jānosaka iekšējā normatīvajā aktā. Parasti, lai mācību atvaļinājumu prasītu, ir jāraksta iesniegums un jāiesniedz apliecinājums no izglītības iestādes.

Ja ikgadējā atvaļinājuma laikā iekrīt mācību atvaļinājums

Darbinieks nevar vienlaikus atrasties divos atvaļinājumos. Tādēļ ir laikus jāplāno visu atvaļinājumu izmantošana un par savām vajadzībām, piemēram, izmantot mācību atvaļinājumu, darba devējs savlaicīgi jāinformē. 

Jūsu situācijā ieteicams vērsties pie darba devēja ar iesniegumu, lūdzot pārtraukt ikgadējo atvaļinājumu un piešķirt mācību atvaļinājumu, jo nekas nenotiks pats par sevi, ja netiks iesniegts iesniegums. Pēc tam jāvienojas par ikgadējā atvaļinājuma daļas izmantošanas laiku.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas