E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2063
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Par patvaļīgu būvniecību

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. martā, 2013
Lucija

Labdien. Privātā mājā bēniņos virs mūsu dzīvokļa (mājas 1/2 domājamās daļas) uzbūvējām vēl vienu dzīvokli (40m2). Tagad mums ir vajadzīga inventarizācijas lieta. Cik mums būs jāmaksā soda nauda par nelikumīgu būvniecību un cik maksās dzīvokļa legalizācija (jauna būvatļauja, projekts, jauna inventarizācijas lieta utt.)? Ar ko sākt? Kur jāgriežas?

A
atbild:
13. martā, 2013
Rīgas pilsētas būvvalde
Inga Graudumniece, Patvaļīgās būvniecības izvērtēšanas nodaļas vadītāja

Lai sniegtu korektu atbildi, būtu svarīgi dažas lietas precizēt, piemēram, vai bēniņi patiešām ir sadalīti domājamās daļās. Ja tā, tad jau pirms bēniņu izbūves bija jāsaskaņo ar kopīpašnieku un pašvaldības būvvaldē jānokārto visi nepieciešamie dokumenti.

Arī tagad, lai nokārtotu dokumentāciju un dzīvokli legalizētu, saskaņojums ar kopīpašnieku būs nepieciešams. Ja kopīpašnieks piekrišanu nedos, tad atbilstoši Civillikuma 1068.pantam šī rīcība (bēniņu izbūve) ne vien nav spēkā, bet arī uzliek pārbūves veicējam pienākumu atlīdzināt pārējiem zaudējumus, kas viņiem ar to nodarīti.

Tātad, lai legalizētu bēniņos izbūvēto dzīvokli, jāgriežas pašvaldības būvvaldē, jāiesniedz būvniecības iesniegums – uzskaites karte, ar lūgumu izvērtēt ēkas rekonstrukcijas priekšlikumu, jāsaņem plānošanas uzdevums projektēšanai, jāizstrādā projekts un jānodod ekspluatēt. Par plānošanas uzdevuma saņemšanu jāmaksā būvnodeva. Atkarībā no platības summa varētu būt ap 20 latiem. Katrā ziņā būs vēl arī arhitekta izmaksas.

Ja būvvaldes būvinspektors apsekošanas rezultātā konstatē, ka būvdarbi jau ir veikti, atbilstoši Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksam patvaļīga būvniecība ir administratīvs pārkāpums, par ko tiek piemērots sods. Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 152.pants "Būvniecības noteikumu pārkāpšana" par būves renovāciju, rekonstrukciju vai restaurāciju bez akceptēta projekta vai būvatļaujas (izņemot gadījumus, kas noteikti Vispārīgajos būvnoteikumos) vai vienkāršotās renovācijas vai vienkāršotās rekonstrukcijas noteikumu pārkāpšanu fiziskajām personām uzliek naudas sodu no 50 līdz 500 latiem, bet juridiskajām personām - no 200 līdz 3000 latiem.

Savukārt par tādu būvniecību un būves ekspluatāciju reglamentējošo normatīvo aktu pārkāpšanu, kuru neievērošana var negatīvi ietekmēt būves konstrukciju nestspēju vai noturību, ietaišu, iekārtu un inženierkomunikāciju drošību, fiziskajām personām uzliek naudas sodu no 50 līdz 1000 latiem, bet juridiskajām personām - no 50 līdz 5000 latiem. To izvērtēs administratīvā komisija.

Ja kopīpašnieka piekrišana ir saņemta, būvvalde ļauj izstrādāt būvdokumentāciju un nosaka termiņu, kādā tas ir jāizpilda. Ja termiņu neievēro, saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 370.pantu tiek uzsākta piespiedu izpilde un par to var uzlikt piespiedu naudu no 5 līdz 1000 latiem.

Ja kopīpašnieks nedod piekrišanu un būvvalde būs konstatējusi patvaļīgo būvniecību, tad neskatoties uz to, ka pēc Administratīvo pārkāpumu kodeksa sods jau būs samaksāts, būvvalde, pamatojoties uz Būvniecības likuma 30.panta 6.daļu, pieņem lēmumu par patvaļīgās būvniecības seku novēršanu, nojaukšanu iepriekšējā stāvokļa atjaunošanu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas