E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5538
Lasīšanai: 4 minūtes

Dzīvokļu īpašniekiem jābūt neatlaidīgiem

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. oktobrī, 2014
Egija

Labdien! Daudzdzīvokļu mājas vienā no nedzīvojamām telpām ir ierīkots baseins un atpūtas komplekss. Savulaik bija ļoti daudz mājas dzīvokļu īpašnieku / kaimiņu sūdzības, tika saukta pat policija. Cik zināms, par šo telpu pārbūvi nav būvprojekta. Esam rakstījuši arī Būvvaldei, kas apstiprināja, ka būvprojekta nav. Un? Tālāk nekas nenotiek, viss turpina darboties. No mājas pamatiem šai sakarā tika izvestas ļoti daudz smiltis, plus mitruma dēļ - māja pelē un tā tālāk. Kā rīkoties? Kādas sankcijas var piemērot Būvvalde? Kā jāreaģē Būvvaldei vispār? Kā apturēt šo patvaļu?

A
atbild:
10. novembrī, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

 Ja ir šāds baseins bez būvatļaujas, tad tā ir patvaļīga būvniecība, ar kuru ir jātiek galā būvvaldei. Dzīvokļu īpašniekiem ir jāraksta būvvaldei iesniegumi ar konkrētiem faktiem un mēneša laikā jāsaņem arī konkrēta rakstiska atbilde. Ja būvvalde atkārtoti neatbild, ar rakstisku iesniegumu jāvēršas vietējā pašvaldībā, kurai būvvalde ir pakļauta. Šeit var līdzēt tikai pašu dzīvokļu īpašnieku organizētība un neatlaidība.

Būvniecības likuma 7.pantā ir norādīts - vietējā pašvaldība nodrošina būvniecības procesa tiesiskumu, tostarp pieņemot lēmumus par apstrīdētajiem pašvaldības būvvaldes administratīvajiem aktiem, faktisko rīcību un lēmumiem, kas apstrīdami saskaņā ar normatīvajiem aktiem.

Saskaņā ar minētā likuma regulējumu būvvalde ir pašvaldības iestāde vai struktūrvienība vai vairāku pašvaldību izveidota iestāde, un viens no tās pienākumiem ir kontrolēt būvniecības procesu un tā atbilstību Būvniecības likuma un citu būvniecību regulējošu normatīvo aktu prasībām (12.pants).

Likuma 16.pantā noteikts: „Būvdarbi, kas uzsākti vai tiek veikti bez būvatļaujas vai pirms tam, kad būvatļaujā, apliecinājuma kartē vai paskaidrojuma rakstā izdarīta atzīme par attiecīgo nosacījumu izpildi, gadījumos, kad attiecīgie lēmumi saskaņā ar normatīvajiem aktiem ir nepieciešami, kā arī būvdarbi, kas neatbilst būvprojektam un normatīvo aktu prasībām, ir kvalificējami kā patvaļīga būvniecība. Patvaļīga būvniecība ir arī būves vai tās daļas ekspluatācija neatbilstoši projektētajam lietošanas veidam vai būvdarbi, kas uzsākti bez attiecīgas projekta dokumentācijas, ja tāda nepieciešama saskaņā ar normatīvajiem aktiem.”

Ja būvinspektors konstatē patvaļīgu būvniecību, viņš aptur būvdarbus un uzraksta attiecīgu atzinumu, bet iestāde pieņem vienu no šādiem lēmumiem:

1) par iepriekšējā stāvokļa atjaunošanu, ja konkrētā objekta būvniecību attiecīgajā teritorijā nepieļauj normatīvie akti vai būvdarbi uzsākti pirms atzīmes izdarīšanas būvatļaujā par projektēšanas nosacījumu izpildi — neatkarīgi no apstākļiem, kādēļ attiecīgā darbība nav tikusi veikta;

2) par atļauju veikt būvniecību pēc būvniecību regulējošu normatīvo aktu prasību izpildes, bet gadījumos, kad patvaļīgas būvniecības rezultātā nodarīts kaitējums videi, — arī pēc tā novēršanas vides un dabas aizsardzību regulējošos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Ja lēmums par atļauju veikt būvniecību būvvaldes noteiktajā termiņā netiek izpildīts, būvvalde var lemt par iepriekšējā stāvokļa atjaunošanu. (Būvniecības likuma 18.pants).

Tātad būvvalde var pieņemt arī lēmumu par patvaļīgās būvniecības objekta nojaukšanu.

Ja būves īpašnieks nepilda būvvaldes lēmumus, tā ir tiesīga veikt lēmuma piespiedu izpildi Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Jums galvenais ir panākt, lai būvvalde patiešām sāk rīkoties.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas