E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18544
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Zemes lietošanas mērķu maiņa

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. novembrī, 2019
Edgars Ozols

Labdien! Kurš Latvijas Republikas normatīvais akts regulē zemes lietošanas mērķu maiņu? Vai privātpersonas zemei, izņemot pašvaldību, kāda cita institūcija ir tiesīga mainīt zemes lietošanas mērķi? Vai pašvaldībai, mainot zemes lietošanas mērķi, par to zemes īpašnieki jāinformē un lēmumā jānorāda jaunais mērķis, un vai lēmumā jānorāda attiecīgais normatīvais akts un pamatojums? Kad un kā VZD Kadastra informācijas sistēmā maina zemes lietošanas mērķi? Uz kāda lēmuma pamata šī maiņa tiek balstīta?

A
atbild:
26. novembrī, 2019
Inese Helmane
LV portāls
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.
Valsts zemes dienests
Iveta Ciganova, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Nekustamā īpašuma lietošanas mērķu noteikšanu regulē Ministru kabineta 2006. gada 20. jūnija noteikumi  Nr. 496 “Nekustamā īpašuma lietošanas mērķu klasifikācija un nekustamā īpašuma lietošanas mērķu noteikšanas un maiņas kārtība”. Zemes lietošanas mērķis raksturo zemes pašreizējo izmantošanu vai pašvaldības teritorijas plānojumā (detālplānojumā) norādīto atļauto zemes izmantošanu.

Zemes lietošanas mērķi Valsts zemes dienests maina saskaņā ar 2006. gada 20. jūnija Ministru kabineta noteikumu Nr. 496 “Nekustamā īpašuma lietošanas mērķu klasifikācija un nekustamā īpašuma lietošanas mērķu noteikšanas un maiņas kārtība”.

Zemes lietošanas mērķi saskaņā ar normatīvajiem aktiem nosaka un maina pašvaldība, kuras teritorijā īpašums atrodas. Lai ierosinātu lietošanas mērķa maiņu, īpašniekam jāvēršas pašvaldībā ar iesniegumu. Valsts zemes dienests, pamatojoties uz pašvaldības atsūtīto lēmumu, reģistrē izmainīto lietošanas mērķi Kadastrā.

Saskaņā ar MK noteikumiem zemes īpašnieks vai, ja tāda nav, tiesiskais valdītājs valsts vai vietējās pašvaldības zemei – tās lietotājs vai, ja tāda nav, nomnieks var ierosināt pašvaldībai mainīt zemes lietošanas mērķi.

Zemes lietošanas mērķi saskaņā ar normatīvajiem aktiem nosaka un maina pašvaldība, kuras teritorijā īpašums atrodas. Lai ierosinātu lietošanas mērķa maiņu, īpašniekam jāvēršas pašvaldībā ar iesniegumu. Valsts zemes dienests, pamatojoties uz pašvaldības atsūtīto lēmumu, reģistrē izmainīto lietošanas mērķi kadastrā.

Pašvaldībai, mainot lietošanas mērķi, saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 496 “Nekustamā īpašuma lietošanas mērķu klasifikācija un nekustamā īpašuma lietošanas mērķu noteikšanas un maiņas kārtība” 36. punktu ir jāinformē privātpersona Administratīvā procesa likumā (APL) noteiktajā kārtībā. Proti, pašvaldība attiecīgo lēmumu (administratīvo aktu) saskaņā ar APL 70. panta otro daļu paziņo adresātam atbilstoši Paziņošanas likumam. Savukārt Paziņošanas likuma 4. panta pirmā daļa paredz, ka fiziskajai personai dokumentu paziņo uz deklarētās dzīvesvietas adresi vai deklarācijā norādīto papildu adresi. Parasti tas tiek darīts, izmantojot pasta pakalpojumus vai arī elektroniskos sakarus. Ja lēmums adresātam nosūtīts, piemēram, kā ierakstīts pasta sūtījums, tas uzskatāms par paziņotu septītajā dienā pēc tā nodošanas pastā. Šādā lēmumā atbilstoši APL 67. pantam obligāti jānorāda faktu konstatējums, tātad arī tas, no kāda zemes lietošanas mērķa uz kādu mērķi maina, lēmuma pamatojums un atsevišķs piemēroto normu uzskaitījums.

Nekustamā īpašuma lietošanas mērķu maiņa ir izklāstīta vairākās LV portāla iepriekšējo e-konsultāciju atbildēs, piemēram, šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas