E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33508
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

No kādas kadastrālās vērtības aprēķina izpērkamās zemes cenu piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanai

J
jautā:
07. augustā, 2024
Līga

Labdien! Man ir mazas neskaidrības par zemes atsavināšanas maksas aprēķināšanas kārtību. Mūsu nama apsaimniekotājs pagājušā gada kopsapulcē stāstīja par nomas zemes atsavināšanas procesu, ar kuru varot pagūt līdz 2024. gada beigām zemi nopirkt pa lēto, jo ar 2025. gadu kadastrālā vērtība būtiski pieaugšot. Tika skaidrots, ka atsavināmās zemes cena tiks noteikta pēc iesnieguma iesniegšanas datuma pašvaldībā, līdz ar to sapulcē lēmām par šī procesa uzsākšanu, bet šogad, saņemot aprēķinu no Valsts zemes dienesta, konstatējām, ka par zemes atsavināšanas maksu ir noteikta nākamā gada prognozējamā kadastrālā vērtība, nevis aizvadītā gada vai šobrīd spēkā esošā kadastrālā vērtība. Vai varat, lūdzu, paskaidrot, kāpēc par atsavināšanas maksu netiek noteikta šī brīža kadastrālā vērtība, bet gan nākamā gada, kas ir divas reizes lielāka? Kas to regulē? 
Jau iepriekš pateicos par atbildi!

A
atbild:
08. augustā, 2024
Valsts zemes dienests
Baiba Kantiņa, sabiedrisko attiecību vadītāja

Informējam, ka šobrīd atsavināšanas cenu aprēķinam netiek izmantota spēkā esošā kadastrālā vērtība, bet prognozētā kadastrālā vērtība. To nosaka Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likuma pārejas noteikumi, paredzot, ka līdz 2025. gada 1. janvārim atsavināšanas cenu aprēķina no kadastrālajām vērtībām, kas izstrādātas atbilstoši nekustamo īpašumu darījumu informācijai uz 2019. gada 1. jūliju, bet no Ministru kabineta noteikumu par kadastrālo vērtību bāzi 2025., 2026., 2027. un 2028. gadam apstiprināšanas brīža līdz 2024. gada 31. decembrim  atbilstoši Valsts zemes dienesta aprēķinātajai un publicētajai informācijai par zemes vienības un zemes vienības daļas prognozētajām kadastrālajām vērtībām, kas noteiktas atbilstoši nekustamo īpašumu darījumu informācijai uz 2022. gada 1. jūliju. 

Sākot no 2025. gada, atsavināšanas cenas aprēķināšana tiks veikta atbilstoši minētā likuma pamatnormai (7. pants), kas noteic, ka cenu aprēķina no spēkā esošās kadastrālās vērtības, tas ir, atbilstoši universālajai kadastrālajai vērtībai, kas būs noteikta atbilstoši nekustamo īpašumu darījumu informācijai uz 2022. gada 1. jūliju. 

Papildus norādām, ka, neatkarīgi no tā, kāda vērtība izmantota atsavināšanas cenas noteikšanai, tā ir spēkā divus gadus no Valsts zemes dienesta paziņojuma par atsavināmo zemi un atsavināšanas cenu noteikšanas dienas. 

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas