E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32563
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
1

Ēkas īpašniekam jāreģistrē aktuālie dati kadastrs.lv

J
jautā:
05. maijā, 2024
Olga

Labdien! Vēlamies iegādāties zemesgabalu ar māju. Pārbaudot datus bis.gov.lv, norādīts, ka māja ir nodota ekspluatācijā 2018. gadā, bet kadastrs.lv minēts, ka māja nav nodota ekspluatācijā. Paskaidrojiet, lūdzu, kā tas var būt un kuriem datiem mums ticēt! 

A
atbild:
08. maijā, 2024

Informējam, ka joprojām virkne ēku īpašnieku Latvijā nepilda Nekustamā īpašuma valsts kadastra likuma 13. panta noteiktās prasības un nav reģistrējuši aktuālos datus par ēku kadastrā.   

Likumā ir norādīts: aktuālie ēkas dati jāreģistrē kadastrā, ja tie ir mainījušies, un par to atbildīgs ir ēkas īpašnieks. 

Konkrētajā gadījumā ēka ir pieņemta ekspluatācijā, respektīvi, ir aktuāla informācija “ekspluatācijā pieņemšanas gads”. Dati, kuru iepriekš ēkai nebija, un īpašnieks neko nav darījis, lai tos aktualizētu kadastrā. 

Papildus norādām, ka no 2020. gada 1. aprīļa ekspluatācijā pieņemšanas gadu kadastra informācijas sistēmā reģistrē, no Būvniecības informācijas sistēmas saņemot ziņas par būves vai telpu grupas pieņemšanu ekspluatācijā vai būvdarbu pabeigšanu. 

Atbilstoši informācijai, ka ēka ir pieņemta ekspluatācijā pirms norādītā datuma, būves īpašniekam bija jāierosina ekspluatācijā pieņemšanas gada reģistrācija kadastra informācijas sistēmā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 111 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas