E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14631
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Tiesības uz šķūnīti kā kopīpašuma domājamo daļu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. jūnijā, 2018
Rubins

Būves (malkas šķūņa) domājamā daļa. Nopirku dzīvokli, man ir domājamā daļa no būves, kas ir malkas šķūnis, kurš sadalīts 34 durvīs, 35. un 36. dzīvoklim šīs būves domājamo daļu nav, savukārt visi pārējie ir aizņemti, uz šķūņu durvīm numuri nav secīgi, uz citiem nav. Ēkas iedzīvotāji durvis praktiski never, nevaru saprast, kurš ir mans, un neesmu tāds vienīgais, ir redzams, ka citi iedzīvotāji ir piesavinājušies pa divām durvīm, apvienojot šķūņus. “Rīgas namu pārvaldnieks” saka, ka nav viņu jurisdikcijā, jo tie ir īpašnieku īpašumā, bet kur lai es glabāju malku, un galu galā man jāmaksā arī nodoklis. Kā man rīkoties, lai tiktu pie šķūņa (aptaujāt iedzīvotājus neizdodas, jo tie never durvis)?

A
atbild:
10. jūlijā, 2018
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas (LNĪPA) vadītājs Vitolds Peipiņš jautājumu komentē šādi: “Šajā reizē ir iznācis tā, ka cilvēks, iegādājoties ar malku apkurināmu īpašumu, ir nopircis sivēnu maisā. Ja reiz ir malkas apkure, tad telpa kurināmā glabāšanai ir svarīga nekustamā īpašuma sastāvdaļa, un jau pirms pirkuma līguma slēgšanas vajadzēja noskaidrot par kopīpašuma domājamās daļas (šķūnīša) reālo eksistenci un pieejamību; līdzīgi var būt arī ar pagraba telpu sadalījumu dzīvokļu īpašnieku starpā. Tie ir dzīvokļu īpašnieku pašu iekšējie jautājumi, civilstrīds, un mājas apsaimniekotājs to risināšanā neiejauksies. Tas arī nav pārvaldnieka pienākums.”

V. Peipiņš atzīst, ka tad, ja saruna un vienošanās ar kaimiņiem nav panākama, problēma patiešām nebūs vienkārši risināma. Kā visos ar kopīpašumu saistītos strīdos, par domājamo daļu lietošanas kārtības noteikšanu var vērsties ar prasību tiesā, taču tas būs sarežģīts un laikietilpīgs process ar pašlaik neparedzamu iznākumu, uzskata LNĪPA vadītājs.

Iespējams, ka problēmu iespējams sākt risināt pakāpeniski: ja (kā noprotams no jautājuma) mājā ir vēl vairāki iedzīvotāji, kuri citu iemītnieku patvaļīgas rīcības dēļ zaudējuši viņiem pienākošos kopīpašuma daļu, tad šķūnīšu atgūšanu var organizēt kopīgiem spēkiem pārrunu ceļā.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas