VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
Linda Ņikona
LV portāls
17. septembrī, 2021
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Intervija
TĒMA: Maksātnespēja
6
6

#zinisavastiesības – fiziskās personas atbrīvošana no parādsaistībām līdz 5000 eiro

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2022. gada 1. janvārī stāsies spēkā Fiziskās personas atbrīvošanas no parādsaistībām likums. Tas nozīmē, ka, sākot ar nākamo gadu, parādnieki, kuri atbildīs visiem likumā minētajiem nosacījumiem, varēs iesniegt zvērinātam notāram pieteikumu par atbrīvošanu no parādsaistībām, kuru kopējais apmērs ir lielāks par vienu valstī noteikto minimālo mēneša darba algu, bet nepārsniedz 5000 eiro. Likumā noteikts, ka atbrīvošanu no parādsaistībām fiziskā persona, kurai ir vai ir bijis trūcīgā vai maznodrošinātā mājsaimniecībā esošas personas statuss, varēs izmantot tikai vienu reizi.

Trešais desmit raidījumu cikla “Zini savas tiesības!” raidījums ir veltīts jaunam saistību tiesību institūtam – fiziskās personas atbrīvošanai no parādsaistībām līdz 5000 eiro.

Jaunā Fiziskās personas atbrīvošanas no parādsaistībām likuma mērķis ir veicināt fiziskās personas, kurai ir vai ir bijis trūcīgā vai maznodrošinātā mājsaimniecībā esošas personas statuss, maksātspējas atjaunošanu un finanšu pratības stiprināšanu, nosakot principus un procedūras fiziskās personas atbrīvošanai no parādsaistībām, kuras radušās no patērētāja kreditēšanas līguma Patērētāju tiesību aizsardzības likuma izpratnē un kurām iestājies izpildes pienākums. Iecerēts, ka tādā veidā tiks veicināta personas līdzdalība ekonomiskajā vidē.

Kā norāda Latvijas Bankas ekonomists Kārlis Ločmelis, kredītu līdz 5000 eiro kopējais apjoms Latvijā ir aptuveni 250 miljoni eiro, tomēr nav zināms, cik no cilvēkiem, kuru kredītsaistību apmērs atbilst jaunajā likumā noteiktajiem griestiem, ir trūcīgas vai maznodrošinātas personas statuss.

“Gandrīz katrā ģimenē, kas ir sociālā dienesta redzeslokā, ir kredītsaistības. Galvenokārt tās ir ģimenes ar bērniem. Pārsvarā tiek ņemti ātrie kredīti, ieķīlātas arī automašīnas un, ja ir iespējams, pat nekustamais īpašums,” tā situāciju par fizisko personu parādsaistībām savas darbības teritorijā apraksta Aizkraukles novada Pļaviņu sociālā dienesta vadītāja Eva Zeipe-Mača.

Labklājības ministrijas dati liecina, ka 2020. gadā trūcīgās vai maznodrošinātās mājsaimniecībās esošas personas statuss ticis piešķirts apmēram 80 tūkstošiem cilvēku. Savukārt saskaņā ar Finanšu nozares asociācijas datiem parādsaistību apjomā no 500—5000 eiro šobrīd varētu kvalificēties aptuveni 30—40 tūkstoši cilvēku, norāda Tieslietu ministrijas Nozaru politikas departamenta direktore Olga Zeile.

Personai, kura atbildīs visiem likumā minētajiem nosacījumiem, pieteikums par atbrīvošanu no parādsaistībām būs jāiesniedz zvērinātam notāram. Jāņem vērā, ka, pirms atbrīvošanas no parādsaistībām, fiziskajai personai būs pienākums apgūt arī Nodarbinātības valsts aģentūras organizētos finanšu pratības kursus. Kā norāda zvērināta notāre Zane Ernštreite, šobrīd paredzēts, ka notāra atlīdzība par fiziskās personas atbrīvošanu no parādsaistībām būs 100 eiro.

Raidījumā “Fiziskās personas atbrīvošana no parādsaistībām līdz 5000 eiro” kopā ar ekspertēm – Tieslietu ministrijas Nozaru politikas departamenta direktori OLGU ZEILI un zvērinātu notāri ZANI ERNŠTREITI – tika runāts par jaunā Fiziskās personas atbrīvošanas no parādsaistībām likuma ieviešanu dzīvē, meklējot atbildes uz šādiem jautājumiem:

  • Kā radās jaunais likums? Vai tā pieņemšanas laikā tika veiktas būtiskas izmaiņas?
  • Kuras sabiedrības mērķgrupas jaunais Fiziskās personas atbrīvošanas no parādsaistībām likums ietekmēs vai varētu ietekmēt?
  • No kādām parādsaistībām parādnieks tiks atbrīvots?
  • Ko nozīmē jēdzieni “pamatparāds” un “blakus saistības”?
  • Kāpēc likums parādniekam paredz tiesības 14 dienu laikā atsaukt pieteikumu?
  • Vai pieteikumu par atbrīvošanu no parādsaistībām varēs iesniegt jebkuram notāram Latvijā?
  • Vai pieteikumu varēs rakstīt brīvā formā, vai arī tam būs paredzēta speciāla veidlapa?
  • Vai pieteikumu varēs aizpildīt pie notāra?
  • Kāda informācija par parādnieku būs notāra rīcībā?
  • Kāds būs pieteikuma izskatīšanas termiņš?
  • Kādi finanšu pratības kursi būs jāapgūst parādniekam? Cik ilgā laikā?

Satversmes 90. pants nosaka: “Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības.”

#zinisavastiesības: seko LV portālam un jauno raidījumu ierakstiem arī sociālo tīklu vietnēs “Facebook”; “Twitter”; “Youtube” un “Instagram”.

***

UZZIŅAI

Desmit raidījumu cikls “Zini savas tiesības!” ir Latvijas Reģionu televīzijas (“Re:TV”) projekts, kas tiek īstenots ar Sabiedrības integrācijas fonda piešķirto finansējumu un LV portāla redakcionālo atbalstu. Projekta uzdevums ir veicināt iedzīvotāju tiesībpratību, skatītājus iepazīstinot ar tiesisko regulējumu un ekspertu skaidrojumiem par tā piemērošanu noteiktās dzīves situācijās. Raidījumi ir veltīti tādiem jautājumiem kā darba līgums, ceļa servitūts, fiziskās personas atbrīvošana no parādsaistībām, uzturlīdzekļu apmērs un piedziņa, vecāku un bērnu saskarsmes tiesības, mantojuma tiesības, cilvēku ar invaliditāti tiesības, klientu datu drošība, pacienta pilnvara ārstniecības procesā, senlietu kolekcionēšanas regulējums u. c.

Plašāk par projektu: Sācies desmit raidījumu cikls “Zini savas tiesības!”

Visu raidījumu arhīvs ir pieejams LV portāla tematiskajā sadaļā #zinisavastiesības, kā arī LV portāla “Youtube” kanālā.

***
Šajā publikācijā paustais intervētās personas viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
6
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI