NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
14. martā, 2022
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Parādu piedziņa
2
2

Tiesu izpildītāju dienā bez maksas konsultēs par atbrīvošanos no parādsaistībām

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

17. martā visā Latvijā norisināsies ikgadējā Tiesu izpildītāju diena. Tajā iedzīvotāji bez maksas varēs saņemt konsultācijas par jautājumiem, kas saistīti ar fiziskās personas atbrīvošanu no parādsaistībām un parādu pārvaldību.

īsumā

Brīvo juridisko profesiju dienas 2022:

  • 17. martā – Tiesu izpildītāju dienas;
  • no 21. līdz 25. martam – Advokatūras dienas;
  • Notāru dienas (datums vēl nav zināms);
  • no 25. līdz 29. aprīlim – Mediācijas dienas.

“Tiesu izpildītāju diena ir laba iespēja iedzīvotājiem saņemt bezmaksas konsultācijas par sev aktuālajiem jautājumiem, kas saistīti ar parādsaistībām. Šogad uzsvars tiek likts jaunajam regulējumam, kas paredz fizisko personu atbrīvošanu no parādsaistībām. Tas paplašina mazāk nodrošināto iedzīvotāju iespējas atbrīvoties no parādsaistībām un mazina nepieciešamību slēpt patiesos ienākumus, tādējādi arī ierobežojot pelēko ekonomiku. Līdz šim fiziskajām personām bija pieejams salīdzinoši dārgs maksātnespējas process, ja cilvēka parādsaistības bija vismaz 5000 eiro,” skaidro Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētāja Iveta Kruka.

Iespēja atbrīvoties no nelielām parādsaistībām

Iepriekšējā gada 28. jūnijā tika izsludināts jaunais likums par fiziskās personas atbrīvošanu no parādsaistībām. Regulējums izstrādāts finansiālajās grūtībās nonākušajiem, kuri vēlas, bet nespēj segt savas no patērētāju kreditēšanas līguma izrietošās parādsaistības, kurām iestājies izpildes termiņš. Fiziskās personas, kuras atbildīs likumā noteiktajiem nosacījumiem, iespēju dzēst parādsaistības var izmantot no šīgada 1. janvāra. Jaunais regulējums attiecas uz parādsaistībām, kuru kopējais apmērs pārsniedz vienu valstī noteikto minimālo mēneša darba algu jeb 500 eiro, bet nepārsniedz 5000 eiro.

Līdz šim personām, kuras nespēja segt savas parādsaistības, vienīgā pieejamā kolektīvā procedūra bija fiziskās personas maksātnespējas process. Taču, lai personai pasludinātu fiziskās personas maksātnespēju, tās parādsaistībām bija jābūt vismaz 5000 eiro turklāt, lai iesniegtu pieteikumu, personai vajadzēja segt valsts nodevu, kā arī samaksāt fiziskās personas maksātnespējas procesa depozītu. Proti, fiziskās personas maksātnespējas procesa uzsākšanas kopējās izmaksas vien pārsniedza 1000 eiro.

Uzzini vairāk >>

“Parādniekiem vienmēr jāatceras, ka drošākais un lētākais veids, kā atrisināt ar parādu saistītos jautājumus, ir laicīgi sazināties ar savu tiesu izpildītāju. Slēpšanās un izvairīšanās parādsaistību jautājumu neatrisina, bet tieši pretēji – var palielināt parāda apjomu un kavēt laicīgu parāda atmaksas risinājuma atrašanu,” norāda I. Kruka.

Kā pieteikties konsultācijai

Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes bezmaksas konsultācijas 17. martā iedzīvotājiem būs pieejamas visu dienu no plkst. 9.00 līdz 17.00.

Konsultācijas tiks sniegtas:

  • pa tālruni: 67290005;
  • e-pastā: tidienas@lzti.lv;
  • WhatsApp čatā: 27840355;
  • Facebook kontā: facebook.com/LZTIP.

Martā un aprīlī plānotas arī citu brīvo juridisko profesiju bezmaksas konsultācijas

Tiesu izpildītāju dienas ir Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes 2016. gadā aizsākta iniciatīva. To mērķis ir sniegt detalizētāku informāciju par tiesu izpildītāju darbu Latvijā un rast iespēju cilvēkiem bez maksas saņemt juridiskās konsultācijas parādu atmaksas jautājumos.

Šogad tās aizsāk “Brīvo juridisko profesiju dienas 2022”, kurās iedzīvotājiem laikposmā no 17. marta līdz 29. aprīlim būs iespēja saņemt bezmaksas konsultācijas arī pie citiem brīvo juridisko profesiju pārstāvjiem – zvērinātiem advokātiem, zvērinātiem notāriem un sertificētiem mediatoriem –, lai risinātu dažādus juridiska rakstura jautājumus.

  • 17. martā – Tiesu izpildītāju dienas

Tiesu izpildītāji iedzīvotājus konsultēs par fiziskās personas atbrīvošanu no parādsaistībām un parādu pārvaldību.

  • No 21. līdz 25. martam – Advokatūras dienas

Advokatūras dienās zvērināti advokāti pēc iepriekšēja pieraksta sniegs bezmaksas konsultācijas par dažādiem tiesību jautājumiem.

Ar izvēlēto advokātu, ja viņš būs pieteicies sniegt konsultāciju, jāsazinās individuāli. Informācija par advokātiem, konsultāciju vietām un laikiem tiks ievietota Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijas mājaslapā: http://www.advokatura.lv. Pirms konsultācijas nepieciešams iepriekš pieteikties pie konkrētā advokāta.

  • Datums tiks precizēts – Notāru dienas

Notāru dienās iedzīvotājiem būs iespēja konsultēties par darījumiem ar nekustamajiem īpašumiem un labticīgā ieguvēja aizsardzību.

Bezmaksas konsultācijas norisināsies Zoom platformā. Detalizētāka informācija būs pieejama Latvijas Zvērinātu notāru padomes Facebook kontā.  

  • No 25. līdz 29. aprīlim – Mediācijas dienas

Sertificēti mediatori Mediācijas dienās tiešsaistes režīmā organizēs bezmaksas konsultācijas un dažādus bezmaksas seminārus par mediāciju un ar to saistītajiem jautājumiem.

Bezmaksas konsultācijas norisināsies telefoniski, zvanot uz tālruņa numuru: 28050777, kā arī vēršoties pie jebkura no sertificētajiem mediatoriem, kuru kontakti atrodami sertificētu mediatoru mājaslapā: http://www.sertificetimediatori.lv/mediatori/. Jānorāda, ka bezmaksas konsultācijas telefoniski tiek sniegtas visu gadu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI