VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
16. septembrī, 2010
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: LV portāls jautā
TĒMA: Politika
4
4

Partijas un kandidāti nodoti vērtēšanai internetā

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Iespēja izvērtēt partijas un to kandidātus vienlaikus ar iespēju iespaidot Saeimas sastāvu pilsoņiem ir dota vienu reizi četros gados. Lai atvieglotu šī uzdevuma pirmo daļu, nevalstiskās organizācijas sniedz plašu informatīvo piedāvājumu internetā.

Pirms oktobrī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām interesentiem tiek piedāvāta iespēja novērtēt deputātu kandidātus un poliskās partijas nevalstisko organizāciju sagatavotās interneta vietnēs. Internets ir līdz šim nepietiekami izmantota un perspektīva vide sabiedrības informēšanai par politiku un politiķiem, uzskata eksperti.

Lai sekmētu vēlētāju informētību, vairākas politikas procesa un valsts pārvaldes analīzes jomā darbojošās nevalstiskās organizācijas pirms 2. oktobrī notiekošajām 10. Saeimas vēlēšanām interneta vidē piedāvā informāciju par partijām un to deputātu kandidātiem. Interesentiem ir iespējas gan būt vērotājam no malas, gan aktīvi iesaistīties – uzdot politiķiem jautājumus un novērtēt tos.

Iespējas – no atlasītas informācijas līdz interaktīvām anketām un spēlēm

Pirmdien sabiedrība par atklātību "Delna" iepazīstināja ar pirmsvēlēšanu mājaslapu www.kandidatiuzdelnas.lv, kurā tiek piedāvāta 10. Saeimas deputātu kandidātu reputācijas datubāze. Datubāzē sniegts īss ieskats par aptuveni 210 deputātu kandidātiem - lielāko politisko partiju sarakstu līderiem visos vēlēšanu apgabalos, kā arī partiju izvirzītajiem premjera amata kandidātiem. „Delna” nāk klajā ar sociālo kampaņu "Noskaidro politiķa sastāvu!", kuras mērķis ir mudināt vēlētājus izdarīt atbildīgu izvēli vēlēšanās, iepazīstoties un izvērtējot deputātu kandidātu iepriekšējo darbību un piemērotību Saeimas deputāta amatam.

„Delna” sadarbībā ar www.draugiem.lv  lietotājiem - spēles “Brain” spēlētājiem – piedāvā arī iespēju atbildēt uz jautājumiem, kas saistīti ar vēlēšanām, deputātu kandidātiem, politiskajām partijām un svarīgiem notikumiem politikā. Nedēļu pirms vēlēšanām būs pieejama īpaša tematiskā spēle ar jautājumiem par politisko korupciju.

Savukārt Sabiedriskās politikas centrs „Providus” sadarbībā ar Stratēģiskās analīzes komisijas un domubiedru interneta vietni www.scenariji.lv  īsteno projektu „Solīts makā”, kura mērķis ir izvērtēt partiju 2006. gada priekšvēlēšanu programmu izpildi, tādējādi veicinot vēlētāju informētību un izsvērtu izvēli 10. Saeimas vēlēšanās. Projekts vēlētājiem piedāvā „nevis meklēt partiju kokos sazīmētos medņus, bet gan saskaitīt saujā iekritušās zīles”, skaidro tā autori.

„Providus” sadarbībā ar scenariji.lv vēlētājiem piedāvā arī interaktīvo anketu „Pielaiko partiju”, kurā lietotājs ir aicināts izteikt savu attieksmi par 20 apgalvojumiem un rezultātu samērot ar partiju vadošo kandidātu viedokli.

Savukārt iespēju uzzināt, kādi ir 10. Saeimas vēlēšanu kandidāti, viņu pieredze, uzskati un vērtības piedāvā „Providus”  projekts www.gudrasgalvas.lv. Vietnē jebkurš interesents var ne vien iepazīties ar ekspertu uzdotajiem jautājumiem politiķiem, bet arī pats uzdot tos kandidātiem, kā arī paust savu attieksmi pret viņiem ar pozitīvu vai negatīvu atzīmi.  

LV.LV jautā: Kā vērtējat internetu kā komunikācijas vidi sabiedrības informēšanai par politiku pirms vēlēšanām?

Foto: Māris Kaparkalējs, LV
Anda Rožukalne, mediju eksperte:

„Daļai sabiedrības internets jau sen ir vienīgais informācijas un viedokļa veidošanas avots, tāpēc es ļoti pozitīvi vērtēju daudzveidīgās iespējas - aptaujas, diskusijas, datubāzes, ko pirms vēlēšanām veido dažādas nevalstiskās organizācijas. Šie projekti ir gan lielisks atmiņas uzlabošanas līdzeklis, jo, piemēram, www.kandidatiuzdelnas.lv vienkopus atrodama medijos publicētā informācija par politiķu darbību, gan šis saturs palīdz arī piešķirt vērtējumus, salīdzināt politiķu darbu ar katra vēlētāja gaidām un prasībām pret nākamajiem parlamenta deputātiem. Savukārt scenariji.lv projekts "Pielaiko partiju" katram ļauj ieraudzīt arī sevi kā vēlētāju. Ikviens no šiem projektiem aktivizē iedzīvotājus, mudinot iesaistīties un izdarīt informētu izvēli - būtībā palielina atbildību pirms vēlēšanām un pastiprina līdzdalības efektu, samazinot izjūtu, ka mana viena balss jau neko nenosaka.”

Foto: Boriss Koļesņikovs, LV
Aivita Putniņa, sociālantropoloģe:

„Politikas un politiķu analīze internetā pirms vēlēšanām Latvijā nenotiek pirmo reizi. Gan uzkrātā pieredze, gan nevalstisko organizāciju informatīvais piedāvājumus ļauj domāt, ka mērķis uzrunāt arvien lielāku sabiedrības daļu ir visnotaļ sasniedzams.

Tomēr cilvēku skaits, kas neko negrib zināt par politiku, ir diezgan liels. Viena no tādām grupām gan Latvijā, gan citās valstīs ir jaunieši, kas savukārt ir aktīvi interneta lietotāji. Acīmredzot ir vairāk jādomā par to, kā pēc iespējas neuzkrītošāk, neuzbāzīgāk informāciju par politiskajām norisēm pasniegt tām sabiedrības grupām, kuras potenciāli ir iespējams uzrunāt. Un interneta iespējas šajā jomā ir lielas.”    

Foto: Māris Kaparkalējs, LV
Laura Miķelsone, Sabiedrības par atklātību „Delna” direktore:

„Internets tiek izmantots arvien plašāk. Tas ir pateicīgs un ekonomisks veids, kā pasniegt un saņemt informāciju. Protams, visus Latvijas iedzīvotājus ar informāciju internetā nesasniegsim, bet ceram skart ap 50 procentiem.

Internets paver iespējas uzrunāt jaunas auditorijas. Esam iegājuši arī izklaides žanrā. „Brain” spēles par politikas tēmu, manuprāt, ir pietiekami interesantas, lai skartu arī tās sabiedrības grupas, kas par politiku ikdienā neinteresējas. Šīs spēles dienā spēlē ap 13 000 cilvēku.”

Foto: Toms Kalniņš, A.F.I
Iveta Kažoka, pētniece no Sabiedriskās politikas centra „Providus”:

„Internetu lieto arvien vairāk cilvēku. Tas piedāvā citas, daudz interesantākas saziņas formas. Reti kurš vēlētājs analizē politisko partiju priekšvēlēšanu programmas, taču iespēja pielaikot partiju, vērtēt politiķus ar plusiņiem un mīnusiem, uzdot jautājumus, salīdzināt viedokļus ir daudz uzrunājošāka. Internetā politiķis ir daudz pieejamāks, un arī tas motivē iesaistīties.

Politika cilvēku dzīvē caur internetu ienāk nemanāmi. Cilvēki apmainās ar karikatūrām, dalās ar informāciju sociālajos tīklos. Tādējādi interneta iespējas informācijas sniegšanā par politiskajiem procesiem ir vērtējamas visnotaļ optimistiski.”

***
Šajā publikācijā paustais intervētās personas viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
4
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI