SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
05. septembrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Finanses
1
1

Finanšu iestāde grūtībās: jāvērtē, vai ir ievērots arī netīrās naudas novēršanas regulējums

Stājas spēkā 05.09.2020.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Šodien, 5. septembrī, stājas spēkā Finanšu un kapitāla tirgus komisijas normatīvie noteikumi, kuri noteic, ka turpmāk, vērtējot finanšu sektora iestādes finanšu grūtības, jāņem vērā arī finanšu noziegumu novēršanas jomas regulējums.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas normatīvie noteikumi Nr. 139 “Apstākļu, kādos iestāde uzskatāma par nonākušu finanšu grūtībās vai, iespējams, nonāks finanšu grūtībās, konstatēšanas normatīvie noteikumi” pieņemti 25. augustā.

Noteikumi izdoti saskaņā ar Kredītiestāžu un ieguldījumu brokeru sabiedrību darbības atjaunošanas un noregulējuma likuma 3. panta ceturto daļu.

Pašreizējie noteikumi papildināti ar punktiem, ka turpmāk, nosakot kritērijus, pēc kuriem vērtējams, vai iestādei ir sarežģījumi, jāņem vērā arī noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas (NILLLTPF) novēršanas jomas regulējums.

Noteikumi “Apstākļu, kādos iestāde uzskatāma par nonākušu finanšu grūtībās vai, iespējams, nonāks finanšu grūtībās, konstatēšanas normatīvie noteikumi” noteic, kā kredītiestādes vai ieguldījumu brokeru sabiedrības valdei ir jākonstatē, ka iestāde ir nonākusi vai, iespējams, nonāks finanšu grūtībās.

Noteikumos norādīts, ka ir arī jāizvērtē, vai nav būtiski pasliktinājies iestādes tēls iekšējā un ārējā finanšu tirgū, tostarp Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likumā noteikto prasību vai starptautisko un nacionālo sankciju prasību neievērošanas vai pārkāpšanas dēļ. To atspoguļo dažādi rādītāji, piemēram, iestādes iespēja piesaistīt resursus starpbanku tirgū ar citiem tirgus dalībniekiem līdzvērtīgiem nosacījumiem, sadarbības uzturēšana vai turpināšana ar nozīmīgiem darījuma partneriem, kas būtiski ietekmē iestādes pašu kapitāla vērtību.

FKTK skaidro: lai konstatētu, ka iestāde nonākusi finanšu grūtībās vai, iespējams, nonāks finanšu grūtībās, jānovērtē ar finanšu stāvokli tieši un netieši saistītie kritēriji, kas attiecas uz šādām jomām – pašu kapitāls, likviditāte, pārvaldība un spēja darboties parastā ikdienas darba režīmā. Turpmāk, nosakot kritērijus, pēc kuriem vērtējams, vai iestādei ir sarežģījumi, jāņem vērā arī noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas (NILLLTPF) novēršanas jomas regulējums.

“Konstatētie NILLTPF pārkāpumi var negatīvi ietekmēt un pat apdraudēt iestādes turpmāko darbību, tāpēc ir ļoti būtiski vērtēt arī tos,” norāda FKTK.

Noteikumos ir precizētas un papildinātas visas līdzšinējās sadaļas saistībā ar regulējumu NILLTPF novēršanas jomā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI