SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. novembrī, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Kreditēšana
12
12

Patērētāju kreditētājiem jāapliecina naudas izcelsme un sava reputācija

Stājas spēkā 01.11.2019.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Lai pilnveidotu Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) uzraudzības funkciju un nodrošinātu, ka, sniedzot patērētāju kreditēšanas pakalpojumu, tiek novērsta noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija, kā arī terorisma un proliferācijas finansēšana, Ministru kabineta (MK) noteikumos veiktas izmaiņas.

Lai saņemtu speciālo atļauju (licenci) patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai, kapitālsabiedrībai turpmāk būs jāizstrādā kārtība, kādā tā izvērtē piesaistītā finansējuma atbilstību Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas (NILLTPF) novēršanas likuma prasībām un piesaistītā finansējuma tiesisko izcelsmi.

Šāda prasība komersantam uzliek pienākumu pārbaudīt ne tikai klientus, bet arī savus sadarbības partnerus. Ja kapitālsabiedrība nespēs pieradīt, ka līdzekļiem ir tiesiska izcelsme, licenci saņemt nevarēs. Turklāt komersantam divas reizes gadā būs jāsniedz PTAC informācija par piesaistītā finansējuma (līdzekļu) apmēru un šo līdzekļu tiesisko izcelsmi, kā arī informācija par atmaksāto finansējumu iepriekšējā pusgadā.

PTAC veic uzraudzību arī NILLTPF novēršanas jomā un pilda ar Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likumu noteiktās funkcijas un uzdevumus, tāpēc uzraudzības pilnveidošanai noteiktas arī prasības tām personām, kas saistītas ar kapitālsabiedrības darbību, – prokūristiem un par NILLTPF novēršanu atbildīgajām personām.

MK noteikumi papildināti ar reputācijas izvērtējumu atbilstoši šībrīža praksei finanšu nozarē. Par kapitālsabiedrības padomes (ja tāda izveidota) un valdes locekli, prokūristu vai par NILLTPF novēršanas atbildīgo personu varēs kļūt tikai persona, kurai ir nevainojama reputācija. Uz reputācijas pamata PTAC licenci neatteiks/neanulēs, bet gan uzsāks padziļināto izpēti.

Ar nevainojamu reputāciju šo noteikumu izpratnē saprot informācijas kopumu par personu, kas ļauj secināt, ka:

  • tās darbība ir saskaņā ar tiesību aktiem;
  • tā nav krimināli sodīta par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, izņemot, ja sodāmība ir dzēsta vai persona nav sodīta par normatīvo aktu pārkāpumiem nodokļu jomā;
  • informācija par personas līdzšinējo personisko rīcību vai komercdarbību finanšu un kapitāla tirgū, valsts iestāžu veiktajās klātienes un neklātienes pārbaudēs, kā arī pirmstiesas izmeklēšanas procesa ietvaros neliecina un nerada šaubas par saistību ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, terorisma finansēšanu vai proliferāciju;
  • persona attiecībās ar uzraugošo iestādi ir rīkojusies pārredzami, atklāti un atsaucīgi (piemēram, nav sniegusi maldinošu informāciju);
  • par personu nav publiski pieejama negatīva informācija, kas var liecināt par iespējamu saistību ar noziedzīgi iegūtiem līdzekļiem vai to legalizēšanu, vai terorismu un tā finansēšanu.

Noteikumu izmaiņas paredz saistošas prasības gan tiem kredīta devējiem, kuri vēlēsies iegūt licenci patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai, gan tiem, kam šāda licence jau ir piešķirta (šobrīd speciālo atļauju (licenci) patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai saņēmušas 67 kapitālsabiedrības).

Kapitālsabiedrībām, kuras ir saņēmušas licenci patērētāja kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai, vairākas jaunās prasības piemēros ar 2020. gada 1. janvāri. Ja patērētāju kreditēšanas pakalpojuma sniedzējs, kuram jau ir izsniegta licence, nebūs pielāgojis jaunās prasības līdz noteiktajam termiņam, PTAC licenci patērētāju kreditēšanas pakalpojuma sniegšanai anulēs.

Detalizēti ar grozījumiem Ministru kabineta 2011. gada 29. marta noteikumos Nr. 245 “Noteikumi par speciālo atļauju (licenci) patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai” var iepazīties Ministru kabineta tīmekļa vietnē.

Jāatgādina, ka saskaņā ar iepriekš pieņemtiem grozījumiem minētajos noteikumos no 2020. gada 1. janvāra tiek palielināts:

  • valsts nodevas apmērs par speciālās atļaujas (licences) izsniegšanu – no 71 140 eiro uz 250 000 eiro;
  • ikgadējās valsts nodevas apmērs par kreditēšanas pakalpojumu sniedzēja darbības uzraudzību – no 14 225 eiro uz 55 000 eiro.
Labs saturs
12
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI