SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
06. martā, 2012
Lasīšanai: 9 minūtes
2
11
2
11

Likumprojekts: „Latvijas Vēstnesis” būs elektronisks izdevums

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Iesniegts priekšlikums: līdz 2013.gada 1.janvārim vienlaikus ar oficiālo elektronisko izdevumu "Latvijas Vēstnesis" tiek nodrošināta oficiālā publikācija laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", un šādām publikācijām ir vienāds juridiskais spēks.

LV.LV infografika

Kur drīzā nākotnē internetā varēs iepazīties ar likumiem un citām oficiālām publikācijām? Latvija ir nozīmīga jaunieveduma priekšvakarā – šogad iecerēts ieviest oficiālu e-publikāciju. To paredz Oficiālo publikāciju likumprojekts (OPL). Praksē tas nozīmē, ka „Latvijas Vēstnesis” iznāks elektroniski un saturam būs oficiālās publikācijas statuss. Otra svarīgā nostādne: likumā paredzēt pienākumu ikvienam iedzīvotājam nodrošināt brīvu (bezmaksas) pieeju sistematizētiem normatīviem aktiem (www.likumi.lv). Ko paredzējis likumdevējs? Kas sagaida sabiedrību? 6.martā Saeimas Juridiskā komisija, kas ir atbildīgā par šo likumprojektu, turpina skatīt OPL pirms 2.lasījuma Saeimā.

Iecerēts, ka no 2012.gada 1.jūlija pusgadu līdztekus pastāvēs abi formāti: elektroniskais – LR oficiālais izdevums "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)  - un drukātais jeb laikraksts, lai tā lasītājiem nodrošinātu pakāpenisku pāreju uz oficiālo elektronisko izdevumu. Savukārt no 2013.gada laikraksts vairs neiznāks.

Tātad, iespējams, jau vasarā sabiedrība varēs lietot oficiālu elektronisko "Latvijas Vēstnesi" (www.vestnesis.lv). Kā zināms, arī šobrīd "Latvijas Vēstneša" e-versija (www.vestnesis.lv) ir brīvi pieejama, taču tai ir vien informatīvs statuss. Par pāreju uz oficiālu e-publikāciju drīzumā lems Saeima, skatot likumprojektu "Oficiālo publikāciju likums" 2.lasījumā.

Ir saņemti 62 priekšlikumi, kurus iesniedzis Saeimas Juridiskais birojs, Valsts prezidents Andris Bērziņš, tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš, kā arī deputāti Dzintars Ābiķis un Ivans Ribakovs kopā ar Latvijas Darba devēju konfederāciju (LDDK).

"Likumdevēja iecere ir nodrošināt ikvienam sasniedzamu, skaidru, saprotamu, kvalitatīvu, drošu un ticamu oficiālo publikāciju."

Iepriekšējā sēdē – 21.februārī – Juridiskā komisija paguva izskatīt 30 no iesniegtajiem priekšlikumiem, no kuriem lielāko daļu komisija arī atbalstīja. 6.martā komisija turpina darbu, izskatot pārējos priekšlikumus.

Citās Eiropas valstīs prakse ir dažāda. Absolūtais vairums Eiropas valstu saviem iedzīvotājiem piedāvā oficiālo publikāciju tiešsaistē. Apmēram puse valstu par oficiālās publikācijas statusa piešķiršanu izvēlējušās gan papīra, gan elektroniskās publikācijas versijas.

Oficiālā publikācija: droša un ērti lietojama

Likumdevēja iecere ir nodrošināt ikvienam sasniedzamu, skaidru, saprotamu, kvalitatīvu, drošu un ticamu oficiālo publikāciju informāciju tiešsaistē. Līdzšinējā 19 gadu pieredze un pārbaudītā prakse ir ļāvusi likumdevējam izlemt, ka arī turpmāk oficiālās publikācijas nodrošinātājs būs valsts uzņēmums (no 2014.gada - valsts aģentūra) "Latvijas Vēstnesis". Oficiālā izdevēja pienākums būs uzturēt oficiālo elektronisko izdevumu "Latvijas Vēstnesis", kas sabiedrībai bez maksas būs pieejams vietnē www.vestnesis.lv. Vietnei ir noteikts vispārējas pieejamības statuss – iespēja to atvērt publiskās pieejas interneta punktos, bibliotēkās u.c.

Jaunais likumprojekts paredz sašaurināt oficiālajā izdevumā publicējamo informāciju. Oficiālās publikācijas ietvaru paredzēts piemērot tikai normatīvajos aktos noteiktām informācijas vienībām. Arī turpmāk tie būs valsts izdotie tiesību akti, kā arī Ministru kabineta noteiktie oficiālie paziņojumi. Oficiālo paziņojumu (sludinājumu) skaits atšķirībā no pašreizējā var mainīties.

Turpmāk katra oficiālā publikācija vietnē būs pieejama kā atsevišķs dokuments. Katrai oficiālajai publikācijai tiks piešķirts savs identifikācijas numurs, ko veidos publikācijas gads, laidiena numurs un publikācijas kārtas numurs, pēc kura dokumentu varēs viegli atrast. Piemēram, OP 2012/34.2.

Visas oficiālās publikācijas parakstīs ar drošu elektronisko parakstu, kas nodrošinās iespēju lasītājam pārliecināties par oficiālās publikācijas nemainīgumu kopš publikācijas brīža. Lietotājs jebkuru oficiālo publikāciju varēs izdrukāt pats, kā arī būs iespēja pēc izdrukas vērsties pie oficiālā izdevēja. Likums noteiks izdevējam pēc pieprasījuma apliecināt oficiālās publikācijas izdruku par pašizmaksas cenu. Jāvērš uzmanība, ka izdrukai – ne paša izdrukātai, ne izdevēja apliecinātai - oficiālais statuss nav paredzēts.

"Oficiālais elektroniskais „Latvijas Vēstnesis” arī turpmāk būs periodisks izdevums."

Jaunā kārtība atšķirībā no pašreizējās paredzēs arī dokumentu (publicēšanai paredzēto normatīvo aktu un citu paziņojumu) apriti starp valsts pārvaldes iestādēm un oficiālo izdevēju tikai elektroniskā formātā. Patlaban no vairākām institūcijām oficiālus dokumentus publicēšanai oficiālais izdevējs saņem papīra formātā.

Informācijas aprite elektroniskā formā ievērojami ietaupīs laiku dokumentu apstrādei un ļaus iesniegtos dokumentus publicēt ātrāk. Likumprojektā paredzēts, ka tiesību aktu oficiālā publikācija jānodrošina 2 dienu laikā, publisko reģistru ieraksti – 1 dienas laikā, pārējie oficiālie paziņojumi (sludinājumi) – 5 dienu laikā.

Oficiālais elektroniskais "Latvijas Vēstnesis" arī turpmāk būs periodisks izdevums. Jauns tā laidiens tīmeklī tiešsaistē būs pieejams no attiecīgā datuma pulksten 00:00.

Tiesību akti - sistematizēti

Likumdevēja iecerētā novitāte – valstij garantēt lietotājiem brīvi pieejamus sistematizētus tiesību aktus vietnē Likumi.lv, ko arī turpmāk uzturētu tā izveidotājs "Latvijas Vēstnesis".

Likumprojektā ir paredzēta oficiālajā izdevumā publicēto tiesību aktu sistematizācija jeb grozījumu ietveršana normatīvā akta pamattekstā. Šie konsolidētie tiesību akti sabiedrībai arī turpmāk kalpotu informatīviem mērķiem un kā valsts garantēts pakalpojums bez maksas būtu pieejami oficiālajā tiesību aktu datubāzē - vietnē Likumi.lv.

Apzinoties mūsdienu informācijas sabiedrības riskus un likumdevēja uzticēto atbildību - droša, viegli pieejama un ērta lietošanai oficiālā publikācija - oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis" jau daudzus gadus ir gatavojoties oficiālās elektroniskās publikācijas ieviešanai. Daudz un nopietni ir strādāts pie tehnoloģiju drošības prasību atbilstības. Uzņēmumā jau astoņus gadus darbojas sertificēta un starptautiskajiem kvalitātes vadības standartiem ISO 9001: 2000 un ISO 9001:2008 atbilstoša vadības un informācijas drošības sistēma.

Kopš dibināšanas 1993.gadā "Latvijas Vēstnesis" valsts uzdotās funkcijas pilda, sedzot to izmaksas no ieņēmumiem par valsts noteiktajiem obligātajiem paziņojumiem (sludinājumiem). Tas nozīmē, ka Latvijā oficiālo paziņojumu apmaksātāji - dažādas sabiedrības grupas - sedz visu oficiālo publikāciju izmaksas.  Ar to Latvija nav unikāla. Piemēram, arī Slovēnija, Spānija, Vācija, Bulgārija, Grieķija, Čehija, Itālija, Rumānija, Somija, Zviedrija oficiālo izdevēju finansē līdzīgi kā Latvija.

"Novitāte – valstij garantēt lietotājiem brīvi pieejamus sistematizētus tiesību aktus vietnē Likumi.lv."

Savukārt ieņēmumus no oficiālo paziņojumu publicēšanas citu funkciju veikšanai novirza arī Francijas, Lielbritānijas, Lietuvas, Norvēģijas, Rumānijas, Slovākijas oficiālie izdevēji. Arī Eiropas Savienības oficiālā izdevuma finansēšanai tiek novirzīti ienākumi no oficiālo paziņojumu publicēšanas. Tiesības izvēlēties finansēšanas modeli valsts funkciju īstenošanai pieder valstij. Oficiālo publikāciju likumprojekts paredz mainīt pašreizējo finansēšanas modeli – šķērsfinansējuma modeli, tas ir, nākotnē valsts funkcijas īstenošana tiktu segta no valsts budžeta.   

Tuvāko pāris nedēļu laikā par Latvijas oficiālās publikācijas nākotni  lems visi Saeimas deputāti. Līdz šādu pārmaiņu piedāvājumam ir noiets garš ceļš. Tomēr ir skaidrs, ka diskusijas par oficiālās publikācijas nodrošināšanu un pieejamības jautājumiem Saeimā turpināsies. Likumprojektu paredzēts pieņemt trīs lasījumos.

Uzziņai: likumprojekta "Oficiālo publikāciju likums" vēsture

  • Iecerei pāriet uz elektronisko oficiālās publikācijas formu ir vairāku gadu sena pagātne. Pirmā koncepcija izstrādāta un Ministru kabinetā iesniegta 2007.gada 18.decembrī.
  • Pieņemot otro Tieslietu ministrijas sagatavoto koncepciju  "Valsts oficiālo elektronisko publikāciju pieejamības veicināšanas koncepcija" 2010.gada pavasarī, Ministru kabinets šo ieceri konceptuāli  atbalstīja.
  • Pēc tam tapa likumprojekts "Oficiālo publikāciju likums", ko 2011.gada jūnijā 10.Saeima paguva izskatīt 1.lasījumā un ko 16.novembrī Juridiskā komisija nolēma pārņemt izskatīšanai 11.Saeimā.
  • 2011.gada 24.novembrī likumprojekts pieņemts 1.lasījumā.
  • Līdz 2011.gada 8.decembrim drīkstēja iesniegt priekšlikumus 2.lasījumam.

2012.gada 21.februārī Juridiskā komisija skatīja iesniegtos priekšlikumus pirms 2.lasījuma.

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI