E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4705
Lasīšanai: 5 minūtes

Dzīvokļu īpašnieku vairākuma balsojums ir noteicošais

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. jūnijā, 2014
Antons Pavlovskis

Esmu 57/1000 domājamo daļu īpašnieks dzīvojamajā mājā, kas nav sadalīta dzīvokļu īpašumos. Nesen apsaimniekotājs pacēla apsaimniekošanas maksu līdz 1 EUR par kvadrātmetru. Atsūtītajā rēķinā paskaidrots, ka tāda samaksa ir noteikta ar kopsapulces lēmumu. Rakstiski pieprasīju apsaimniekotāju atsūtīt man šā kopsapulces lēmuma kopiju, taču mana prasība tiek ignorēta. Ignorēta tiek prasība atsūtīt man arī kopīpašumā esošās mājas pārvaldīšanas līguma kopiju, no kura izriet arī mājas pārvaldīšanas uzdevumus. Ņemot vērā, ka esmu pensionārs, kurš nevar samaksāt 1 EUR par kvadrātmetru gribu noskaidrot sekojošu: 1.Vai manas prasības saņemt augstākminēto dokumentu kopijas ir pamatotas? 2. Kur griezties, ja manas tiesības šos dokumentus saņemt netiek ievērotas? Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 5.panta (4) daļā teikts, ka lēmums, kas attiecas uz obligāti veicamo pārvaldīšanas darbību nodrošināšanu kopīpašumā esošajā mājā-pārvaldīšanas uzdevuma uzdošana, kā arī kārtību, kādā nosakāmi obligātie izdevumi, pieņem, ievērojot Dzīvokļu īpašuma likumu. Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 6.panta (2) daļā ir uzskaitītas obligāti veicamās pārvaldīšanas darbības. Mans jautājums ir: Par cik patreiz nosakot mājas apsaimniekotājam pārvaldīšanas maksu 1EUR par kvadrātmetru nav samērojamas ar manu kā mājas līdzīpašnieka maksātspēju, vai es varu pieprasīt apsaimniekotāju nošķirt ar likumu noteiktās obligāti veicamos pārvaldīšanas izdevumus no citiem un maksāt tikai par obligāti veicamām pārvaldīšanas darbībām? Pasvītroju, ka dzīvojamā māja nav sadalīta dzīvokļu īpašumos.

A
atbild:
10. jūlijā, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Dzīvokļa īpašuma likuma 4.pantā „Kopīpašumā esošā daļa” cita starpā ir noteikts: uz kopīpašumā esošo daļu attiecināms Civillikuma 1067. 1072.pants. Civillikuma 1068.panta pirmās daļas noteikumi piemērojami tiktāl, ciktāl šā likuma 17.panta sestajā, septītajā, astotajā un devītajā daļā nav noteikts citādi.

Un, lūk, Dzīvokļa īpašuma likuma 17.panta devītajā daļā ir noteikts citādi: lai dzīvokļu īpašnieku kopība izmantotu savas likuma 16.panta otrajā daļā dotās tiesības pieņemt lēmumu par dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumu noteikšanas un maksāšanas kārtību, nepieciešams, lai “par” nobalso dzīvokļu īpašnieki, kuri pārstāv vairāk nekā pusi no visiem dzīvokļu īpašumiem. Tātad nav nepieciešams, lai „par” nobalso visi kopīpašnieki, bet tikai vairākums.

No Jūsu rakstītā var saprast, ka vairākums dzīvokļu īpašnieku tātad ir nobalsojuši par to, ka apsaimniekošanas maksa ir 1 EUR/m2. Tas ir likumīgi, un šādā balsojumā atsevišķu dzīvokļu īpašnieku (kuri, visticamāk, palikuši mazākumā) maksātspēja individuāli netiek izvērtēta.

Kā LV portālam skaidro Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš, nav iespējams nodalīt obligāti veicamos pārvaldīšanas izdevumus no pārējiem mājas apsaimniekošanai nepieciešamajiem izdevumiem, jo māja kā nekustamais īpašums ir jāuztur, jāremontē, iespējams, dzīvokļu īpašnieku vairākums vēlas veikt kādus apkārtnes labiekārtošanas darbus, un tas prasa noteiktus finansiālus izdevumus. Ja šos maksājumus neveicat, tad iznāk, ka Jūsu vietā par kopīpašuma daļu uzturēšanu jāmaksā citiem dzīvokļu īpašniekiem; šajā gadījumā nav nekādas atšķirības, vai māja ir sadalīta atsevišķos dzīvokļu īpašumos vai nav.

Taču V.Peipiņš norāda, ka pārvaldnieks nav izpildījis savu pienākumu un nav piegādājis Jums protokola izrakstu par dzīvokļu īpašnieku kopsapulces lēmumu par apsaimniekošanas maksas paaugstināšanu, bet tikai pievienojis paskaidrojumu pie rēķina. Jums ir tiesības rakstiski pieprasīt šādu izziņu, iesniegumā norādot, ka attiecīgo informāciju neesat saņēmis (dokumenta kopiju noteikti vajag saglabāt). Tik ilgi, kamēr nesaņemat no pārvaldnieka prasīto informāciju, varat paaugstināto likmi nemaksāt. Bet tas, protams, ir tikai īslaicīgs pagaidu risinājums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 259 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas