E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12431
Lasīšanai: 3 minūtes

Laulāto īpašumtiesības

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. jūlijā, 2017
Andris

Ja īpašums ir iegādāts pirms laulībām, bet uz kredīta, vai otram laulātajam ir kādas tiesības uz šo īpašumu?

A
atbild:
28. jūlijā, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Civillikuma 89. pants nosaka:  Katrs laulātais patur mantu, kas piederējusi viņam pirms laulības, tāpat arī to mantu, ko viņš iegūst laulības laikā kā atsevišķu mantu. Viss, ko laulības laikā laulātie iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet ar abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā darbības palīdzību, ir abu laulāto kopīga manta; šaubu gadījumā jāpieņem, ka šī manta pieder abiem līdzīgās daļās.

No jautājuma formulējuma par faktiskajiem apstākļiem var izdarīt divus secinājumus: 1) līdz laulības noslēgšanai laulātajam A ir piederējis nekustamais īpašums (nav juridiskas nozīmes iegūšanas pamatam: pirkums, mantojums, u. tml.) un 2) laulātais A līdz laulības noslēgšanai šo īpašumu iegādājās (nopirka) uz kredīta.

Juridiskie secinājumi:

  1. Atbilstoši Civillikuma 89. panta pirmās daļas regulējumam šis nekustamais īpašums ir laulātā A atsevišķa manta un laulātā A atsevišķas kredītsaistības.
  2.  Situācija zināmā mērā mainās laulības laikā, pie tam atkarībā no dažādiem faktiem: kredīta apjoma un tā atmaksas, tā ieguldījuma, t.i., atbilstoši Civillikuma 89. panta otrās daļas regulējumam, ja kredīts tika ieguldīts šajā nekustamajā īpašumā (piem., rekonstrukcija, atjaunošana, uzlabošana), šis ieguldījums kļūst par abu laulāto kopmantu, un, šķirot laulību, laulātais B būs tiesīgs pretendēt uz, piem., īpašuma 1/12 domājamo daļu vai gadījumā, ja, piem., īpašumā tika ieguldīti 40 000 eiro, tad laulātais B var pretendēt saņemt no otra laulātā A ½ no šīs summas, t.i., 20 000 eiro. Citiem vārdiem – tajā daļā, kad kredīts maksāts no abu (ģimenes) līdzekļiem vai ar otra laulātā līdzdalību (nav obligāti jābūt otra laulātā līdzekļu ieguldījumam, piem., audzina bērnus), manta kļūst par laulāto kopmantu.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas